ALEPH STORY: Paradoxul generaţiei millennials: Sunt consideraţi faliţi, dar fac piaţa imobiliară din SUA să explodeze, cu achiziţii de sute de milioane de dolari! O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

Ziarul Financiar 11.02.2021

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial ZF şi Felix Drăghici, editor-prezentator Alph News – ŞTIU.

 

Cristian Hostiuc: Discutăm despre millennial. O schimbare de paradigmă extrem de interesantă. Millennialii nu mai vor să stea în chirie sau renunţă la chirie pentru a –şi cumpăra apartamente. Acest trend a apărut sau vine din America, la noi era puţin mai dezvoltat, dar a căpătat interes din ce în ce mai mare în România. Mai ales că preţurile la apartamente sunt mai scăzute decât în criza anterioară, iar ratele la bancă sunt mai uşor de suportat, decât acum zece ani de zile. Felix, este un trend care este consemnat în America, noi îl vedem şi aici în viaţa noastră de zi cu zi. Acuma vin datele statistice. Se spunea că millennialii sunt aşa freelancer, vor să stea cu chirie, să nu fie legaţi de un anumit loc, dar dacă ne uităm acuma şi începând cu Bucureşti şi principalele oraşe, vedem că lumea în România sau tinerii în România vor să-şi cumpere apartamente. De ce? Ce s-a schimbat între timp?

 

Felix Drăghici: Nu îmi dau seama ce s-a schimbat între timp, însă aş spune că totuşi, să spunem, au mai mulţi bani. Este o inflaţie, sunt mai mulţi bani disponibili, oamenii câştigă mai uşor bani, deşi sunt mai puţini avuţi decât părinţii lor la aceeaşi vârstă, iarăşi un fapt, mai ales în America, vorbim acolo unde cifrele sunt interpretate întotdeauna în acest fel, generaţie cu generaţie.

 

Cristian Hostiuc: Salariile de acuma, luăm un salariu mediu de 700 de euro. Dacă părinţii noştri aveau 100 de dolari în anii 1990 era extraordinar.

 

Felix Drăghici: 18 lei dolarul, într-adevăr, cam acolo era salariul mediu, poate 120 de dolari în România comunistă, însă ştim foarte bine că preţul real al unui dolar era cu mult mai mare. Întorcându-ne la povestea asta cu millennials, care se duc şi-şi cumpără proprietăţi, nu aş spune neapărat ca să locuiască în ele, dar au banii aceştia, îşi permit să acceseze mult mai uşor credite. Suntem într-o epocă în care apar dobânzile negative, ceea ce totuşi, a fost foarte greu de înţeles pentru cei mai mulţi dintre noi. Vorbim despre o generaţie care generează mult mai uşor, să spunem, plus valoare. Ne aşteptăm să vedem primul trilionar, da? Primul triolionar va fi cel care va invesţii sau va produce idei extraordinare în zona asta a ecologiei, a energiei verde, da? Este un proiect pe care Blue Berg îl lansează acum şi spune că vom avea primul trilionar, care va fi, atenţie, din această generaţie Millennials 81, 1996.  Universiada de la Bucureşţi, euro 96 ca să fixăm în felul ăsta sau politic, primul an în care în România n- au mai câştigat cei care aveau, să spun aşa, legături directe cu partidul comunist.

 

Cristian Hostiuc: Ne uităm puţin aşa la situaţia statistică şi aşa cum am menţionat, preţul apartamentelor sunt mai jos decât în 2007- 2008. Sunt la jumătate, pe de altă parte salariiie au crescut, salariile s-au dublat în toată acestă perioadă, cursul a rămas extrem de stabil şi conform datelor agenţiei de brocheraj mobiliar SVN, dacă în 2008 îţi puteai cumpără un apartament în 32 de ani la salariul mediu de atunci, acuma poţi să-ţi cumperi un apartament de 2 camere, echivalentul respectiv, în numai 8 ani şi 2 luni. Deci, este o schimbare extraordinară şi vedem acest lucru, toţi milenialii sau aproape toţi milenialii vin în Bucureşti, Cluj, Timişoara, în Iaşi şi încearcă să-şi cumpere apartament cu 700 de euro cu un salariu mediu pe economie.

 

Felix Drăghici: România continuă să fie o surpriză din punctul ăsta de vedere şi o enigmă pentru statistice. Bucureştiul şi zona din Ilfov au un indice al vieţii ceva mai bun decât al Berlinului.

 

Cristian Hostiuc: Să ştii că Bucureştiul şi Ilfovul este peste media europeană.

 

Felix Drăghici: Media europeană, luăm Berlinul ca să avem totuşi o comparaţie foarte, foarte reală şi palbabilă. În momentul în care spui asta, evident că lucrurile încep să o ia razna, pentru că este o concentare foarte mare, nu neapărat de bogăţie, ci de venituri, de bani disponibili care trebuie să meargă undeva. Şi atunci casele sunt totuşi la momentul ăsta, cea mai evidentă investiţie pentru români. În acelaşi timp, asta ne arată foarte clar, că mai ales în România este o piaţă de produse finaciare slab dezvoltată, pentru că investitorii care ar merge la bursă, în altă parte, la noi se duc spre cumpăratul de locuinţe, dar cel mai important este că piaţa chiriilor începe să fie foarte fluctuantă, motiv pentru care randamentul acestor investiţii mobiliare, undeva la 6 - 7% nu va mai fi acelaşi.

 

Cristian Hostiuc: Bun. Oricum este bun, pentru că ar consolida poziţia României, dacă există ceva unde suntem noi pe primul loc în Europa, suntem cei mai mari proprietari. 96% cred că ne duce, ne vom duce spre 98%.

 

Felix Drăghici: Îngrozitor.

 

Cristian Hostiuc: Eu zic că este principalul activ pe care îl are România, pe care îl avem noi, noi ca şi populaţie. Faptul că suntem proprietari pe casele sau în casele în care locuim şi nu avem această presiune extarordinară că vine mâine proprietarul şi ne dă afară. Este un bun şi este un lucru extrem de câştigat.

 

Felix Drăghici: Da, dar în acelaşi timp, ştii că există condiţiile Fini, foarte clar. Condiţiile în care oamenii trăiesc nu sunt neapărat cele mai ridicate, motiv pentru care necesarul de modernizare al locuinţelor în România este destul de costisitoare.

 

Cristian Hostiuc: Aici îţi dau dreptate. Probabil că vor urma 20 de ani de modernizări. Companiile de bricolaj sunt câştigătoare, vor fi câştigătoare în aceste perioade.

 

Felix Drăghici: Deci Dedeman îşi va dubla cifra de afaceri, le dorim din tot sufletul asta.