În timp ce City-ul londonez îşi pierde statutul de centru financiar suprem al Europei, englezii îi avertizează pe europeni să nu pornească la război împotriva acestuia

Autor: Catalina Apostoiu 12.02.2021

Amsterdam a devansat Londra ca cel mai mare centru de trading de acţiuni din Europa luna trecută în condiţiile în care Olanda a atras puternic businessul pierdut de Marea Britanie de la Brexit, scrie Financial Times.

În ianuarie au fost tranzacţionate în medie acţiuni de 9,2 mld. euro pe zi pe Euronext Amsterdam şi divizia olandeză a CBOE Europe, reprezentând o creştere de peste patru ori faţă de decembrie.

Creşterea vine în condiţiile în care volu­me­le din Londra au scă­zut puternic la 8,6 mld. euro, ceea ce a făcut ca Marea Britanie să-şi piar­dă poziţia istorică de principal hub pentru pia­ţa europeană, relevă da­tele CBOE Europe.

Schimbarea a venit în urma unei interdicţii impuse instituţiilor finan­ciare cu sediul în UE de a tranzacţiona în Londra pentru că Bruxellesul nu a recunoscut bursele şi platformele de tranzacţionare din UK ca având acelaşi statut ca al său din punctul de vedere al supervizării.

În lipsa acestei aşa-numite echivalenţe, a avut loc o reorientare imediată a unor tranzacţii de 6,5 miliarde de euro către UE în momentul încheierii perioadei de tranziţie la sfârşitul anului trecut. Analiştii şi executivii spun că transferul nu va însemna exodul a mii de locuri de muncă din Londra, în timp ce impactul fiscal va fi limitat la efectele pe care acest transfer le va avea asupra profiturilor companiilor implicate.

Votul Marii Britanii de a ieşi din UE a declanşat o cursă a centrelor financiare europene pentru atragerea joburilor şi activelor aşteptate să iasă din Londra, însă exodul acestora nu a avut amploarea anticipată, potrivit Financial Times.

Totuşi, guvernatorul băncii centrale a Franţei Francois Villeroy de Galhau anticipa luna trecută că transferul poziţiilor şi activelor către Paris după Brexit se va accelera în acest an. Banca centrală germană a anunţat că active de 400 mld. de euro au fost transferate în Germania până la sfârşitul anului trecut, o cifră care ar urma să crească după ce Morgan Stanley va transfera 100 mld. de euro în următoarele luni, scrie Bloomberg.

Paris şi Dublin au înregistrat la rândul lor mici creşteri de activitate luna trecută, potrivit Financial Times. Amplul transfer al tranzacţiilor cu acţiuni în Amsterdam face din acest oraş unul dintre primele câştigătoare de pe urma Brexitului.

Tranzacţiile cu acţiuni europene ar putea reveni în Londra ca parte a discuţiilor dintre Marea Britanie şi bloc cu privire la serviciile financiare, spun analiştii. Cele două părţi sunt dornice să finalizeze un memorandum de înţelegere în martie, deşi speranţele City-ului că acesta va include prevederi privind echivalenţa au scăzut.

Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, şi-a reiterat opinia că UE face o „greşeală“ prin neacordarea statutului de echivalenţă serviciilor financiare britanice în majoritatea domeniilor.

Acesta a îndemnat UE să nu pornească o bătălie împotriva UK cu privire la servicii financiare, avertizând că „o lume în care UE dictează şi determină ce reguli şi standard să avem în UK nu va funcţiona“, scrie Euractiv.