12 februarie 2021 – Paharul cu… visuri: Solubile. Recomandările lui Cătălin Păduraru - VINARIUM

Ziarul Financiar 12.02.2021

Pe vremea când încă mai credeam că un proiect independent poate primi sprijinul statului (asta se întâmpla până prin 2013), identificam tot felul de spaţii pentru Muzeul Naţional al Viei si Vinului. Îmi imaginam că un astfel de veritabil „Disneyland” (dar cu un serios aport la binele colectiv şi la creşterea notorietăţii vinului românesc inclusiv prin edutainment) ar putea fi ”cazat” în defunctele platforme industriale, în fostele unităţi militare sau chiar pe marginea vreunui lac mai puţin „cool”, aşa cum e Ciurelul.

Am înţeles până la urmă că Administraţia nu pune preţ pe industriile creative, că nu înţelege potenţialul uriaş pe care acestea le au în creşterea vitalităţii culturale a oraşelor, în creşterea economică, în educaţie, pentru coeziune socială şi simpla distracţie (sau românii sunt condamnaţi definitiv  la angoasă şi tristeţe?!). Şi nu că n-am avea exemple de urmat. Este suficient să ne uităm la „reinventarea” Berlinului.

Ca atare, ochii şi mintea îmi fugeau către imobilele private (?) care nu şi-au găsit echilibrul în scopul pentru care au fost proiectate.

După ce, câţiva ani mai târziu, la Bordeaux, a fost inaugurat un muzeu (Cité du Vin) care, deşi prin comparaţie cu proiectul nostru era mai sărac conceptual, a reuşit să fie un succes absolut (ceea ce cam ia orice şansă locului II), am abandonat ideea. Dar inventarul „locaţiilor” mi-a rămas în minte, chiar dacă acesta se subţiază sub presiunea concasorului imobiliar.

Deşi terenurile şi clădirile aflate în administrarea statului sunt un decor fragil, prin urmare unul faţă de care trebuie să păstrezi distanţa dacă nu vrei să-ţi intre cioburi în ochi, în contextul pandemiei mi-a venit un gând.

De ce statul, în loc să construiască (acţiune cu termen de finalizare ad calendas graecas), nu cumpără clădiri gata făcute pe care să le adapteze şi în care să instaleze noi spitale? (Poate deja cumpără şi ştirea este doar discretă. În acest caz, mea culpa, vă invit direct la degustarea de mai jos!)

Cum ar suna descrierea unui spital central în Bucureşti, dacă descrierea s-ar baza pe următoarele elemente: la intersecţia unor mari bulevarde, acces transport în comun: metrou, autobuz, tramvai; clădire cu 8 niveluri (din care 3 la subsol); 38.000 mp utili; holuri largi, terase, lifturi de mare trafic, scări rulante; dotări din construcţie pentru bucătăria spitalului cât şi pentru posibili chiriaşi horeca; 31.000 de mp (sau 1.000 locuri!) de parcare.

E vorba de un mall care „n-a mers”. Este doar un exemplu. Acestuia i se pot adăuga multe altele, de obicei clădiri neadaptate (sau neadaptabile) la sertarul istoric actual sau ratări ale iniţiativei private (unele dintre ele, sedii de structuri asociative din „comerţ şi industrie”).

Acum ne oprim puţin. Să mă explic. Rubrica noastră se cheamă „Paharul cu... visuri” (mulţumesc Mihaela Prevenda!). Asta ne permite, fără a fi apostrofaţi, să verificăm cât ne este mintea de elastică, să visăm...

Partea serioasă vine mai jos, odată cu rezolvarea problemei „ce vin cumpăr de Valentine’s Day?”

 

1. Jidvei - Spumant Misterium Rose Brut 2017

2. Gramma Wines - Fetească Neagră 2018

3. VIVALDI srl, Italia – Appassimento 2018

 

1. Jidvei - Spumant Misterium Rose Brut 2017

Unul dintre cele mai reuşite spumante rosé degustate.

Fructe combinate cu biscuiţi cu unt şi coajă de portocală rasă. Nu ştiu ce să evidenţiez mai întâi. Aciditatea pe care o caut la rosé-uri? O avem din plin.

„Eşarfa” de mătase moale care învăluie vinul, semnul fermentării îndelungate? O avem din plin.

Perlarea sănătoasă şi persistentă? Priviţi paharul.

Postgustul dominant de ciocolată albă cu merişoare? O experienţă rară.

Încadrat cu simţ de răspundere (şi dorinţă de a folosi romanticilor) în lista perfectă pentru Perfect… Valentine’s Day.

Lansat astăzi, 12 februarie 2021.

Pe site-ul producătorului www.jidvei.ro, îl găsiţi aici.

 

2. Gramma Wines - Fetească Neagră 2018

N-aş fi scris despre recolta 2018 dacă n-aş fi avut privilegiul de a „vedea” şi exuberanta şi puternica ediţie 2019 a vinului Fetească Neagră de la Gramma (dată preconizată de producător pentru eliberare în piaţă – 2023). Adică, reuşita producătorului ieşean nu e o excepţie!

Ştiu bine că unii iubitori ai vinului îşi analizează excesiv genunchii când beau un vin tare.

E greşit. Alţii, se mai încurcă în concepte atunci când încearcă să încropească o evaluare. Să simplificăm: Feteasca Neagră de la Gramma exprimă forţă dar şi chef de joc. Nu se supune tiparelor (existente), dar ar putea crea unul.

Fructe din belşug, dulceaţă (nu magiun!) de prune cu nuci şi migdale. Scortişoară, cuişoare, piper cayenne şi atingeri (nu gust) de camelii.

Lemn dulce, păstaie de vanilie, prajitură... afroamericană (mi-e teamă să-i spun pe nume) şi alcool, toate potrivite, din nou, pentru lista de Valentine’s Day. Pentru plăcere.

Bună de la un capăt la altul al cinei... căci, pe lângă brânzeturi şi carne roşie, „merge” cu lava cake, îngheţată de ciocolată sau caramel, cremă de zahăr ars şi/sau un vinil pus pe un pick-up cu funcţia replay.

Pe www.rafinat.ro, îl găsiţi aici.

 

3. VIVALDI srl, Italia – Appassimento 2018

Încep prin a confirma: da, cu acest vin, avem o listă completă pentru 14 februarie (dar de care ne bucurăm până la Dragobete, nu?!). Valentine’s Day. Cei care se simt deranjaţi de „invazia” sărbătorilor de import le răspund că prin anii ’90 mă certau cetăţenii „respectabili” pentru insolenţa de a pune în piaţă vinuri de „afară”. Supărarea a trecut. Este drept, la vinuri diversitatea materiei se combină cu diversitatea emoţiilor şi învăţăturilor.

Appassimento – este o tehnică de uscare a strugurilor (care pierd, în acest proces, cam o treime din greutate) pentru ca vinul să câştige „corp”, un nivel bun de alcool şi arome concentrate – de la strugure pâna la miere de mană, ciocolată şi prune uscate. Strugurii folosiţi sunt Corvina, Corvinone, Rondinella şi un mix (secret) de soiuri internaţionale.

Hei! Dar tocmai am descris vinul de la Vivaldi!

Importatorul Dionysos CVS a fost extrem de inspirat aducând acest „trofeu” în România, dar catalogaţi ca „extrem de inspiraţi” vor fi cei care mizează pe farmecul lui la o cină cu lumânări. Neavând un „tronson orar” dedicat exclusiv adulţilor şi, prin urmare, discursul riscând să fie „amendat”, mă opresc aici. Nu o faceţi şi Dvs.

Pe site-ul importatorului www.vinuridionysos.ro,  îl găsiţi aici.

 

                                              

Dacă vă simţiţi bine în preajma vinului, vă fac o invitaţie: urmăriţi emisiunea „Fraţi de Viţă” de pe TVR2. Sâmbăta de la 17:00 şi duminica, în reluare, de la 12:00. Bineînţeles, cu... un pahar de vin în mână!

Arhiva emisiunilor „Fraţi de Viţă” pe TVRPlus.

 

Lista vinurilor medaliate la VINARIUM 2020 o găsiţi aici.