A traversat oceanul la 19 ani pentru o viaţă mai bună, iar apoi a reuşit să construiască o companie de miliarde de dolari

Autor: Andra Stroe 14.02.2021

La doar 19 ani, antreprenorul armean Alexander Manoogian a traversat oceanul pentru a scăpa de persecuţiile din ţara sa şi pentru a-şi construi un trai mai bun, iar la 28 de ani a pornit propria companie, care a evoluat într-un business cu venituri de miliarde.

Alexander Manoogian s-a născut pe 28 iunie 1901, în Smyrna, (Izmir) Turcia, într-o familie cu cinci copii. În 1920 el a emigrat în Statele Unite pentru a scăpa de persecuţia turcilor asupra armenilor. Ajuns aici, a lucrat vreme de aproape 4 ani ca maşinist în Bridgeport, Connecticut, dar şi în Rhode Island şi Massachusetts. În 1924, Manoogian s-a mutat împreună cu familia sa la Detroit, Michigan, pentru a profita de numeroasele oportunităţi oferite de industria auto, în plină expansiune la acea vreme. În 1929, el a fondat Masco Screw Products, cunoscută ulterior sub numele de Masco Corporation. Iniţial compania a fabricat piese pentru producătorii auto din Detroit: primul contract a venit în 1930 şi a fost încheiat cu Hudson Motor Company. În 1936 compania se lista la bursă, iar în 1942, vânzările crescuseră la 1 milion de dolari.

În 1954, Manoogian a cumpărat brevetul pentru robinetul Delta, un dispozitiv cu un singur mâner, care furniza atât apă caldă cât şi apă rece, iar apoi a început fabricarea acestuia. Superior atât din punctul de vedere al confortului, cât şi al igienei, robinetul a devenit foarte popular şi a generat profituri substanţiale pentru companie. Până în 1996, corporaţia Masco ajunsese la o cotă de piaţă a bateriilor de chiuvete şi lavoare de 38% în Statele Unite după ce, cu un an înainte, înregistrase vânzări record de 3 miliarde de dolari. Manoogian a fost căsătorit cu Marie Tatian şi a avut un fiu şi o fiică. Un cunoscut filantrop, antreprenorul a făcut numeroase donaţii, în special în sprijinul culturii şi comunităţii armene. El a murit pe 10 iulie 1996.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro