Banii europeni pentru investiţii în mediul rural ajung greu în conturile beneficiarilor din cauza birocraţiei. Mihai Moraru, AFIR: Un proiect complex, care este format din construcţie şi montaj, se implementează în 2-3 ani

Autor: Florentina Niţu 15.02.2021

De la depunerea unui proiect pentru finanţarea din fonduri europene a unei investiţii şi până la aprobarea şi implementarea sa durează chiar şi cinci ani, spun unii dintre beneficiari.

Mihai Liviu Moraru, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), instituţia ce se ocupă de aprobarea proiectelor şi acordarea banilor europeni, a spus, într-un interviu acordat pentru ZF, că, într-adevăr, procesul este foarte greoi, din cauza birocraţiei stufoase, însă au existat antecedente de fraudare a banilor.

„În general, un proiect complex, care este format din construcţie şi montaj, se imple­mentează în 2-3 ani, dar au existat şi situaţii în care beneficiarii au finalizat investiţia în câteva luni“, a declarat pentru ZF Mihai Liviu Moraru, directorul general al AFIR.