Creşte cererea pentru laptele „fără intervenţie“ produs în fermele de familie. Numărul automatelor de vânzare a laptelui crud a sărit de 600. Fermier: „Profitul meu este de 1 leu/litru de lapte, iar dacă aş da către un procesator ar fi doar de 0,3 lei/litru“

Autor: Florentina Niţu 15.02.2021

Numărul automatelor de vânzare a laptelui crud a ajuns la 625 la finalul anului trecut, arată datele de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). În ultimii ani tot mai multe ferme de subzistenţă, mici sau de familie au mizat pe vânzarea laptelui „fără intervenţie“, datorită creşterii cererii din partea cum­părătorului pentru produse mai sănătoase şi pentru că pot obţine un preţ mai bun decât dacă l-ar da către procesatori.

„Spre deosebire de laptele din comerţ, laptele crud are o valabilitate de 48 de ore, astfel calitatea lui este mai ridicată. Totuşi, laptele crud nu e neapărat mai scump decât cel de consum, un litru costând 5 lei. Preţul este accesibil şi cererea este mare şi pentru fermele de familie aceste automate sunt de mare ajutor. Profitul meu, de exemplu, este de 1 leu/litru de lapte, iar dacă aş da către un procesator ar fi doar de 0,3 lei/litru“, explică Cristian Lungu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor Utilizatori de Automate pentru Desfacerea Laptelui Crud din România. El are o fermă cu circa 100 de capete de vaci în comuna Dascălu, judeţul Ilfov. Cele mai multe automate de lapte se află în judeţul Alba, în număr de 80, iar acolo sunt crescute peste 60.000 de capete de bovine anual, în top cinci judeţe după efective, arată datele de la Institutul Naţional de Statistică.