Cheltuielile cu asistenţa socială cresc cu 4,4 mld. lei, având cea mai mare pondere în structura cheltuielilor bugetare

Autor: Miruna Diaconu 15.02.2021

♦ În proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 este prevăzută suma de 90 mld. lei pentru bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii.

Cheltuielile cu asistenţa socială, unde sunt incluse şi pensiile, cresc anul acesta cu 4,4 mld. lei, ajungând astfel la circa 143 mld. lei. În proiectul de buget publicat de Ministerul de Finanţe se arată faptul că asistenţa socială a avut cea mai mare pondere în structura cheltuielilor bugetare anul trecut, adică 32,6%.

Totodată, în proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 este prevăzută suma de 90 mld. lei pentru bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii.

Anul 2020 a fost unul dificil pentru economia României, iar statul a fost nevoit să intervină în vederea asigurării lichidităţii în piaţă prin diferite măsuri atât destinate populaţiei, cât şi mediului de afaceri.

Provocările anului trecut continuă şi anul acesta, fiind unul dintre cei mai complicaţi ani în care statul va trebui să susţină în continuare companiile pentru a se evita un val al falimentelor. Acest lucru, totuşi, reprezintă un efort bugetar foarte mare, iar situaţia va fi mai complicată cu cât acest efort bugetar trebuie dublat de necesitatea reducerii cheltuielilor bugetare. Fără o reducere a acestor cheltuieli datoria statului va creşte de la an la an, ajungând în câţiva ani la dimensiuni insuportabile.

În 2020, cheltuielile cu asistenţa socială au însemnat o cheltuială de 138,5 m. lei, în creştere cu 20,8% faţă de 2019, când asistenţa socială a în­sem­nat o cheltuială de 114,7 mld. lei. Majorarea s-a datorat atât creşterii punctului de pensie cu 14% în 2020, cât şi majorării din septembrie 2019 cu 15%.