Industria hotelieră, de 8 mld. lei în 2019, şi-ar putea reveni abia în 2023. Este o perioadă fără precedent pentru această industrie

Autor: Miruna Diaconu 15.02.2021

♦ Industria hotelieră are o scădere de 60% a cifrei de afaceri faţă de nivelul înregistrat în 2019.

Industria hotelieră din România a ajuns în 2019 la afaceri totale de aproape 8 mld. lei, dar pandemia ar putea trimite în urmă cu aproape zece ani acest sector economic. Şi la nivel european turismul a fost grav afectat, iar o revenire completă a acestei industrii ar putea să se producă abia începând cu anul 2023, conform studiului Deloitte European Hotel Industry.

Scăderile de circa 60%  înregistrate în 2020 trimit industria în urmă cu zece ani, perioadă în care turismul s-a aflat pe un trend ascendent, 2019 fiind unul dintre cei mai buni ani în ceea ce priveşte veniturile companiilor. „Industria hote­lieră europeană a fost puternic afectată de criza sanitară şi s-a confruntat cu o scă­de­re a apetitului pentru investiţii anul tre­cut, arată studiul, iar gestionarea lichi­di­tăţii a devenit prioritară. Şi România trece printr-o perioadă fără precedent pentru această industrie, marcată de o scădere a numărului de turişti cu aproxi­mativ 60% în decembrie 2020 com­parativ cu aceeaşi perioadă a anului prece­dent, potrivit datelor Institutului Na­ţional de Statistică“, a spus Zeno Că­prariu, Partener Audit, Deloitte Româ­nia, şi liderul industriei produselor de consum. Criza pandemică i-a afectat atât de mult pe anumiţi operatori economici care nu au reuşit să îşi reorienteze businessul, încât aceştia vor fi nevoiţi să pună lacătul definitiv pe uşi.