Piaţa de ţigarete din România, evaluată la 21 miliarde de lei: circa 80% din preţul de vânzare al unui pachet de ţigări reprezintă accize şi taxe

Autor: Florentina Niţu 15.02.2021

♦ Românii cumpără în prezent cele mai scumpe ţigări din Uniunea Europeană raportat la puterea de cumpărare.

Piaţa de ţigarete, evaluată la 21 de miliarde de lei în 2019, a ajuns la 2% din PIB, tutunul fiind al doilea cel mai solid contribuabil la buget, susţin cei mai mari jucători din piaţă. Anul trecut, piaţa de ţigarete a înregistrat o uşoară creştere dato­rită majorării preţului ţigărilor, iar volumului pieţei negre a ţigaretelor a scăzut între 9,4% şi 10% din piaţa totală, odată cu securizarea graniţelor şi a măsurilor de siguranţă luate pentru pandemia de COVID-19.

„După o creştere a volumelor comercializate pe piaţa ţigaretelor în anul 2019, piaţa totală a revenit în anul 2020 la nivelul înregistrat în anul 2018. Este posibil ca acest nivel să se menţină şi în anul 2021, dar este prea devreme pentru a face o previziune în acest sens. Cu toate acestea, dacă discutăm despre valoarea pieţei ţigaretelor, având în vedere creşterile anuale de preţuri ale acestor produse, conform estimărilor noastre, piaţa a înregistrat o mică creştere în 2020, com­parativ cu anul 2019”, spune Dragoş Bucurenci, director communications în cadrul Philip Morris România.