Nesiguranţa, cuvântul de ordine pentru sectorul de turism din Europa în 2021. Ar putea fi paşapoartele de vaccinare un colac de salvare?

Autor: Catalina Apostoiu 14.02.2021

Campania de vaccinare împotriva coronavirusului este în plină desfă­şurare, însă va dura luni întregi până când oamenii vor putea începe să se înghesuie în avioane, să plece în croaziere sau să se relaxeze în baruri aglomerate de pe plaje. Acest lucru înseamnă că pentru afacerile din sectorul de turism european nesiguranţa este cuvântul de ordine în ceea ce priveşte sezonul estival din acest an, scrie Bloomberg.

Cele mai importante destinaţii turistice din Europa de sud-est, regiune dependentă economic de turism, nu au de ales decât să se pregătească şi să spere.

Se aşteaptă ca sezonul actual să fie mai bun decât cel de anul trecut, însă ţintele trebuie să fie mult mai ridicate.

Comisia Europeană a avertizat recent industria să se pregătească pentru încă un an cu activitate scăzută. „Fluxurile turistice în general nu sunt aşteptate să revină la nivelurile de dinaintea crizei în 2021“, potrivit Comisiei. În Italia,“turismul va rămâne în urma redresării economice generale în condiţiile în care vizitatorii „se vor întoarce doar gradual odată cu diminuarea nesiguranţei“.

Pentru cei din industrie, acest lucru este deja clar în acest moment al anului. Este o situaţie dificilă pentru proprietari, care trebuie să-şi acopere în continuare costurile legate de întreţinere şi angajări fără nicio garanţie a veniturilor.

„Trebuie să fim pregătiţi fără să ştim dacă vom putea deschide“, arată Manolis Karamolegos, care deţine Meltemi Hotels and Resorts din Santorini. „Nu putem lăsa pregătirile pe ultimul moment“.

Turismul este crucial pentru multe locuri din Europa de Sud. Acesta reprezintă 21% din economia Greciei şi 17% din cea a Portugaliei şi este adesea principalul angajator în regiunile unde alte industrii sunt absente, furnizând venituri vitale pentru familii şi susţinere pentru economiile locale.

Perspectivele se vor îmbunătăţi pe măsură ce vaccinările avansează, însă apariţia unor variante rezistente la vaccin la nivelul întregului continent ar putea agrava lucrurile.

Iar chiar dacă va exista o creştere puternică a rezervărilor de ultim minut, beneficiile nu vor fi resimţite egal. Comisia Europeană spune că vor fi preferate destinaţiile interne sau aflate la distanţe mici.

Între timp, în condiţiile progresului lent şi cu probleme al campaniei de vaccinare, guvernele analizează orice oportunitate de a ajuta turismul.

Grecia vrea ca Uniunea Europeană să creeze un certificat pentru ca cei vaccinaţi să poată călători liber. Ţara a încheiat deja un acord în acest sens cu Israelul, lider mondial la vaccinări.

În timp ce multe ţări intenţionează să-şi deschidă graniţele celor care au test negativ pentru COVID-19 făcut cu scurt timp înainte de zbor, Israelul propune de asemenea „certificate de vaccinare care să înlesnească circulaţia oamenilor între ţări“, a anunţat Ilan Fluss, preşedinte al biroului economic al ministerului israelian al afacerilor externe. „Sunt mai sigure decât testarea“.

Certificatele respective ar putea fi precursoare ale „paşapoartelor de vaccinare“ pe care unele ţări le analizează în încercarea de a-şi revigora sectoarele de turism profund afectate de pandemie.

Spania este una dintre ţările care iau în considerare crearea unui card de vaccinare la nivel de bloc pentru încurajarea turiştilor străini, potrivit unui document intern al ministerului spaniol al economiei la care a avut acces El Pais.

Un astfel de card nu ar fi singura opţiune analizată de guvernul spaniol. Instituirea unor coridoare sigure de călătorie ar reprezenta un factor cheie, potrivit ministerului.

Surse din cadrul ministerului spaniol al turismului au declarat pentru El Pais că ideea unui card de vaccinare a fost deja propusă de Spania la nivel de bloc, însă fără mare succes deocamdată.

În timp ce aşteaptă aprobarea unui certificat de vaccinare la nivel de UE, unele ţări membre au emis deja propriile certificate sau o vor face în scurt timp, potrivit Forbes. Pe 21 ianuarie, Islanda a devenit prima ţară europeană care a acordat astfel de certificate cetăţenilor care au primit două doze de vaccin. Alte două ţări nordice, Danemarca şi Suedia, au anunţat la rândul lor că vor distribui paşapoarte digitale care vor permite cetăţenilor nu numai să călătorească, dar şi să ia masa la restaurant sau să participe la concerte şi festivaluri.

Polonia a lansat de asemenea un paşaport digital de vaccinare.

Mulţi lideri sunt însă mai puţin entuziasmaţi în legătură cu acest sistem, despre care aceştia spun că ar fi nedrept şi posibil ineficient, notează Bloomberg. „Riscul este să avem abordări diferite în locuri diferite“, spune John Strickland, de la firma de consultanţă JLS Consulting.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că nu este clar dacă cei vaccinaţi îi pot infecta pe alţii chiar dacă rămân asimptomatici. Iar paşapoartele ar crea diviziuni între cei bogaţi şi cei săraci din cauza accesului inegal la vaccinuri în diverse ţări. Unele ţări europene se tem că sistemul ar submina principiul liberei circulaţii a persoanelor la nivel de bloc.