„Luxul este curat”: Jaguar anunţă că va produce exclusiv vehicule electrice începând cu 2025 şi avertizează că va reduce semnificativ forţa de muncă

Autor: Eduard Ivanovici 15.02.2021

Compania auto Jaguar Land Rover va produce doar automobile electrice sub brandul Jaguar începând cu 2025, ca parte a schimbărilor efectuate de noul CEO Thierry Balloré.

Grupul, deţinut de conglomeratul indian Tata, va abandona vehiculele cu combustie internă în următorii ani, de vreme ce JLR intenţionează să atingă un nivel zero al emisiilor de carbon până în 2039, notează Bloomberg.

Tata Motors înregistrează în prezent o capitalizare bursieră de 15,78 miliarde de dolari.

Brandul Land Rover, mai profitabil decât Jaguar, va lansa şase vehicule cu propulsie electrică în următorii cinci ani şi va continua să vândă maşini hibrid până în 2036.

JLR, care numără circa 40.000 de angajaţi la nivel mondial, va „reduce semnificativ” managementul din Marea Britanie, unde se găseşte majoritatea forţei de muncă din cadrul firmei.  Totuşi, compania nu a dezvăluit câte locuri de muncă va tăia mai exact.

Grupul a câştigat deja câteva laude pentru modelul electric Jaguar I-Pace SUV, însă maşina este construită cu ajutorul unei companii australiene, ceea ce înseamnă că JLR încă duce lipsă de expertiză internă în ceea ce priveşte producţia de maşini electrice.

Astfel, vor fi investite anual circa 2,5 miliarde de lire pentru îmbunătăţirea diviziilor de cercetare şi dezvoltare a noilor tehnologii, incluzând aici proiectele privind maşinile pe bază de hidrogen.

Matthias Schmidt, un analist independent al industriei auto, spune că decizia JLR de a abandona maşinile pe benzină şi motorină până în 2036 se încadrează în limitele impuse de UE asupra emisiilor cu efect de seră, care sunt imposibil de atins fără eliminarea motoarelor prin combustie, scrie The Guardian.

„Tehnologiile electrice întruchipează tot ce ar trebui să reprezinte un vehicul de lux modern. Luxul este curat”, spune Balloré.