Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Petrom are un buget de investiţii de 2,9 mld. lei pentru 2021. Alina Popa, CFO: Vedem anul 2021 ca unul cu volatilitate mare şi în acest context ne menţinem prudenţi pe partea de investiţii

Autori: Livia Gheorghe , Liviu Popescu 16.02.2021

♦ În aprilie 2021, acţionarii Petrom, printre care austriecii de la OMV, statul român dar şi fonduri de pensii private Pilon II, se vor întâlni pentru a aproba printre altele atât bugetul pentru 2021, cât şi politica de dividende l Petrom vrea să-şi remunereze investitorii cu 1,7 mld. lei, adică 136% din profitul net înregistrat în 2020.

OMV Petrom (SNP), cea mai mare companie listată la bursa de la Bucureşti în termeni de capitalizare, şi prima care a anunţat politica de dividende aferentă rezultatelor din anul pandemiei, are un buget de investiţii de aproximativ 2,9 miliarde de lei pentru 2021, din care circa 1,8 mld. lei ar urma să fie îndreptate în segmentul upstream. Potrivit datelor agregate de ZF, acesta este unul dintre cele mai reduse bugete de investiţii ale Petrom din ultimii ani.

„Pentru anul 2021 ne planificăm să avem investiţii de aproximativ 2,9 miliarde de lei. Aproximativ 1,8 miliarde de lei sunt alocaţi către zona de upstream şi circa 1 miliard de lei către zona de downstream. Vedem anul 2021 ca unul cu o volatilitate mare şi în acest context, ne menţinem prudenţi pe partea de investiţii. Acestea nu sunt investiţiile clasice ale noastre, nu includ alte posibile achiziţii sau investiri strategice, dar considerăm că valoarea de 2,9 mld. lei este una ridicată în contextul volatilităţii acestui an“, spune Alina Popa, director financiar al OMV Petrom.