Premierul Florin Cîţu: Revenirea economiei in V este o certitudine. Economia României, alături de cea globală, a fost lovită de cea mai mare criză din ultima sută de ani. Cu toate acestea, s-a contractat cu doar 3,9%

Autor: Roxana Rosu 16.02.2021

Premierul Florin Cîţu a declarat marţi că revenirea economiei în V este o certitudine şi că România a performat anul trecut cu 5% mai bine decât estimările iniţiale, comentând statisticile publicate de INS care anunţă o creştere economică de 5,3% în T4 vs T3 şi o scădere anuală a PIB de 3,9%.

Ce spune Florin Cîţu despre evoluţia economiei în 2020:

”Economia României, performanta care SPULBERA estimările apocaliptice!

În trimestrul IV din 2020 economia României a crescut cu 5.3%!!! O performanţă fantastică. Cea mai RAPIDA revenire a economiei din istorie.  Am promis. Am făcut. Am avut dreptate. Revenirea economiei in V, o certitudine!

În 2020, economia României, alături de cea globală, a fost lovită de cea mai mare criză din ultima sută de ani. Cu toate acestea, s-a contractat cu DOAR 3.9%.

Am luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic şi am spulberat TOATE estimările apocaliptice.
Împreună am reuşit să redresăm economia şi să avem acest rezultat.

România a PERFORMAT în 2020 cu 5% mai bine decât estimarile iniţiale şi în medie cu 2.5% mai bine decât TOATE estimările publicate de instituţiile internaţionale, CE, agenţiile de rating şi instituţiile financiare.

Nu ne oprim aici. Anul acesta este anul REFORMELOR si al INVESTIŢIILOR.

Corectăm 30 de ani de amânări şi de populism. În acest prim mandat, de 4 ani, promit să pun economia pe o traiectorie de creştere economică sustenabilă şi să creez un mediu economic în care toţi românii au şansa de reuşi”.

Institutul Naţional de Statistică a publicat astăzi primele date oficiale privind evoluţia economiei în T4/2020.

Astfel, în ultimul trimestrul din 2020 PIB-ul a crescut, în termeni reali, cu 5,3% faţă de T3 şi a scăzut cu 1,5%, pe serie brută, faţă de T4/2019. Pe serie ajustată sezonier, PIB-ul s-a redus cu 1,7%

Mulţi analişti estimau în primele luni de pandemie că economia locală se va prăbuşi în 2020 cu 7-8%.