Consiliul Investitorilor Străini: România ar trebui să adauge pe lista priorităţilor atragerea unor volume mai mari de investiţii străine directe prin creşterea capacităţii de absorbţie şi strategii care să ţină cont de realităţile economice

Autor: Cristina Bellu 16.02.2021

Consiliul Investitorilor Străini (FIC), organizaţia care reuneşte peste 120 de companii multinaţionale, consideră că autorităţile din România ar trebui să adauge pe lista priorităţilor atragerea unor volume mai mari de investiţii străine directe (ISD) prin creşterea capacităţii de absorbţie şi dezvoltarea unor strategii pe termen mediu si lung care să ţină cont de realităţile economice.  

“Utilizarea investiţiilor străine şi înţelegerea impactului lor transformativ asupra economiei interne sunt aspecte favorabile dezvoltării economice pe termen lung, în special în contextul actual, în care ne confruntăm cu o limitare a resurselor pentru proiecte mari de investiţii, iar capacitatea guvernului de a mobiliza astfel de resurse este limitată de constrângeri bugetare semnificative”, transmit reprezentanţii organizaţiei într-un raport privind investiţiile străine directe în România, realizat împreună cu Academia de Studii Economice (ASE) din Bucureşti.

Investiţiile străine directe în România au scăzut anul trecut cu 60,38% faţă de 2019, potrivit datelor comunicate recent de BNR.

Raportul FIC menţionează că România a beneficiat în 2018 de 0,45% din fluxurile totale de ISD la nivel global, adică 81,12 miliarde euro. Potrivit BNR, firmele ISD au efectuat 75% din exporturi şi 68% din importurile totale. Numărul de salariaţi în companiile ISD reprezintă 26% din numărul total al salariaţilor din România, în uşoară scădere faţă de anii precedenţi.

“Chiar dacă stocurile ISD au crescut în România în fiecare an începând cu 2008, diferenţele se menţin semnificative comparativ cu celelalte ţări din regiune, dacă nivelul ISD este raportat la PIB sau la numărul de locuitori”, notează analiza.

Sectorul serviciilor are cea mai mare pondere a stocurilor de ISD din România, aproximativ 47% din total. Însă, România a atras în 2016 numai 5% din volumul total al ISD aferent industriilor high-tech şi serviciilor intensive în cunoaştere din regiune.

În schimb, 52% din stocuri au fost direcţionate către Ungaria, 18% către Polonia şi 14% către Cehia, specializarea regională acţionând astfel în defavoarea României.