ZF Agropower 2021. Ştefan Jipa, administrator Chirana Serv: Ar trebui să trimitem legume în Nord, pentru că ei nu au în perioada caldă, când la noi e supraproducţie. România importă anual legume şi fructe de peste un miliard de euro, iar un deficit mare este înregistrat la roşii, deşi producţia lor a fost susţinută printr-un program guvernamental

Autor: Florentina Niţu 18.02.2021

Ştefan Jipa, administrator al companiei Chirana Serv, care cultivă legume într-o seră hidroponică în Slobozia, consideră că pentru a echilibra balanţa comercială la fructe şi legume, producătorii români ar trebui să se focuseze mai mult pe export, dar şi pe extinderea sezonului de producţie, care este în prezent de nouă luni.

„Ar trebui să găsim o cale de export să trimitem legume în Nord, pentru că ei nu au în perioada caldă, când la noi e supraproducţie. Iar iarna, dacă ne propunem, am putea să ne producem singuri 30-50% din consum”, a spus Ştefan Jipa, administrator al Chirana Serv în cadrul emisiunii ZF Agropower, susţinută de Banca Transilvania.

România importă anual legume şi fructe de peste un miliard de euro, iar un deficit mare este înregistrat la roşii, deşi producţia lor a fost susţinută printr-un program guvernamental. Cu toate acestea, producătorii spun că e nevoie de subvenţii punctuale pentru mai multe categorii de produse, astfel încât acestea să aibă un preţ competitiv cu cele care vin din afară.  „Pe piaţa românească sunt foarte multe legume, dar importatorul dă pri­oritate preţului, nu neapărat calităţii. Cu siguranţă consumatorul român nu are nevoie de educaţie, pentru că el când ve­de legume româneşti le preferă, indi­fe­rent că scrie pe etichetă Chirana sau nu. Rămâne ca şi comerciantul să prefere legumele noastre”, a menţionat Jipa.

El a dat exemplul Poloniei, unde sunt sere hidroponice pe 2.000 de hectare, faţă de până în 50 de hectare în România, la o populaţie dublă faţă de a României, fermierii sunt asociaţi şi fac schimb de experienţă, iar statul a subvenţionat transportul, astfel încât legumicultura să se dezvolte mai rapid.

De altfel, el afirmă că încălzirea unei sere hidroponice reprezintă o cheltuială de 15-20% din cheltuiala totală şi dacă statul român ar interveni prin subvenţii, producătorii ar reduce foarte mult cheltuielile şi ae ajunge la un nivel optim de asigurare a calităţii legumelor.

În Turcia şi în Maroc, unii dintre furnizorii importanţi de fructe şi legume pentru România, fermierii nu au niciun fel de cheltuială în ceea ce priveşte căldura şi au şi iluminat puternic datorită zonei unde sunt, explică antreprenorul român.

„Subveţionând statul român energia electrică, putem mări producţia la hectar cu cel puţin 20-30%. Subvenţionând transportul, putem aduce pe raft un produs de calitate bună la un preţ mai mic, astfel încât să intre în competiţie cu produsele din Turcia sau Maroc, care sunt cele mai ieftine”, a explicat Ştefan Jipa.

El precizează că dacă un producător ar folosi energie electrică pentru mărirea producţiei, costul energiei electrice ar fi egal sau puţin mai mare decât producţia obţinută, astfel nu este rentabil. Olandezii, spune el, folosesc iluminatul artificial mărind ziua de lucru a plantelor de la 7-8 ore la 16-18 ore, iar energia electrică este din partea statului olandez.

„Noi nu avem foarte multe studii în domeniu în România. Ar trebui să se investească şi în centrele de cercetare, să avem specialişti să ne ofere consultanţă când avem nevoie”, a mai spus Ştefan Jipa.

Chirana Serv, un business cu experienţă de 25 de ani pe piaţă, a avut o cifră de afaceri de 21,7 milioane de lei în 2019, în uşoară scădere faţă de anul precedent, având un număr mediu de 43 de angajaţi, arată datele publice.