Cum a arătat coşul de medicamente al românilor în 2020? Au crescut vânzările de produse pentru afecţiunile nervoase şi digestive

Autor: Georgiana Mihalache 17.02.2021

Patru din zece medicamente cum­pă­rate de români în pandemie au fost pentru afecţiuni ale sistemelor ner­vos şi digestiv, fiind singu­re­le grupe tera­peu­tice care au crescut în plină pan­demie la nivel de cutii vân­dute, potrivit raport­ului asupra pieţei medica­men­telor realizat de compania de cercetare de piaţă Cegedim.

Restricţiile de călătorie şi reticenţa pa­cienţilor de a mai ajunge la medic în con­textul pandemiei şi-au pus am­prenta pe vânzările de medica­mente. De altfel, medicii au atras atenţia asu­pra pericolului pe care îl reprezintă amâ­narea vizitei la medic în starea ge­nerală de sănătate a populaţiei, în con­tex­tul în care după cele două luni de sta­re de urgenţă, în care au fost per­mi­se doar intervenţiile pentru cazurile ur­gente, pacienţii s-au prezentat cu stări agravate ale afec­ţiu­ni­lor pe care le ţi­neau sub control înainte de pandemie.

La nivel valoric, scăderea apetitu­lui pentru medicamente nu se vede şi în preţuri mai mici, piaţa conti­nuând să crească uşor.

Românii au cumpărat medicamen­te în valoare de 18 mld. lei în 2020, în uşoară creştere cu 1,3% faţă de anul anterior, arată raportul Cegedim. În total, în România s-au eliberat 625 de milioane de cutii de medicamente în 2020, acelaşi număr ca în 2019.