REI Finance Advisors: Bugetul Măsurii 3 pentru granturi de investiţii ar trebui suplimentat cu cel puţin 500 mil. euro, nicidecum anulat, cum ia în calcul guvernul

Autor: Cristina Bellu 17.02.2021

Bugetul Măsurii 3 pentru granturi de investiţii destinat companiilor afectate de perioada pandemiei, dar care doresc să îşi continue proiectele de dezvoltare şi în acest an sau să îşi diversifice activitatea, ar trebui suplimentat cu cel puţin 500 milioane de euro sau chiar 1 miliard de euro, atrage atenţia REI Finance Advisors, companie de consultanţă specializată în atragerea de fonduri europene nerambursabile şi ajutoare de stat.

„În condiţiile date şi în contextul nevoii de finanţare al business-urilor româneşti afectate de pandemie, guvernul României ar trebui să ia în calcul suplimentarea Măsurii 3 cu sume cuprinse între 500 mil. euro - 1 miliard euro, iar fondurile ar putea veni din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) sau prin accesarea de noi fonduri europene nerambursabile sau chiar apelarea la fondurile neconsumate din Măsura 2, de aproximativ 90 milioane euro”, spune Roxana Mircea, partener REI Finance Advisors.

În ciuda celor aproximativ 27.000 de aplicanţi şi al unui buget total de circa 478 milioane de euro, guvernul României ia în calcul finanţarea pentru doar 10% dintre companiile care au aplicat, respectiv circa 3.000 de afaceri, dar analizează chiar şi anularea propunerii de finanţare.

„Anularea Măsurii 3, aferentă OUG 130/2020, propunere luată în calcul de Guvern din motive ce ţin de o breşă de securitate a datelor, motiv ce nu poate fi imputat aplicanţilor, - în contextul în care 27.000 companii au pregătit proiectele încă din luna august a anului trecut, au securizat terenuri, au plătit arhitecţi şi consultanţi, - ar putea afecta grav credibilitatea Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Atragerea de investiţii româneşti şi străine ar trebui să fie o prioritate a Guvernului, iar alocarea resurselor nerambursabile ar stimula extrem de mult investiţiile în dezvoltare pentru companii”, adaugă Roxana Mircea.

Măsura 3 a fost creată ca un punct de sprijin pentru companiile afectate de criza COVID-19, de stimulare şi continuare a investiţiilor din sectoare cheie ale economiei, cum este cazul companiilor din domeniul transporturilor, comerţului sau HoReCa, dar cel mai important, a fost realizată pentru a dinamiza crearea de noi locuri de muncă în aceste industrii.

„Pe termen lung, indiferent de forma propusă de Guvern - limitarea la 10-15% din total aplicanţi sau, mai rău, renunţarea la Măsura 3 - ar fi o lovitură puternică dată de autorităţi mediului de business din România”, mai precizează Roxana Mircea.