ALEPH STORY: Cum de au ajuns analiştii să fie optimişti pentru 2021. O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar şi Felix Drăghici, editor-prezentator ŞTIU

Ziarul Financiar 17.02.2021

ZF şi Aleph News, cel mai nou post de televiziune din România, vor avea în fiecare zi de la ora 18.00 pe zf.ro şi pagina de Facebook a ZF o discuţie legată de unul dintre subiectele importante ale zilei, indiferent că este politic, social, cultural, economic sau de business.

O discuţie cu Cristian Hostiuc, director editorial Ziarul Financiar, şi Felix Drăghici, editor-prezentator Aleph News – ŞTIU.

Cristian Hostiuc: Discutăm despre rezultatele economice din 2020 şi mai ales schimbarea într-un sens pozitiv a prognozelor analiştilor, referitoare la evoluţia economiei României în 2021. Marţi au venit datele de la Institutul Naţional de Statistică. Am avut anul trecut o scădere de numai 3,9% faţă de primele estimări. Când a început criza era undeva la -7%, -8%, deci am avut un rezultat extraordinar în condiţiile acestei crize. Dintr-o dată, analiştii economici care erau destul de pesimişti văd acum economia României crescând cu peste 5% în 2021. O estimare mult mai bună decât a Guvernului care mizează pe 4,3%. De unde acestă schimbare?

 

Felix Drăghici: În primul rând, oamenii adoră să fie optimişti, cred că e un joc psihologic aici, dar dincolo de nuanţe dintre astea psihosomatice ale poporului nostru, să spunem totuşi că şi în ZF am văzut o idee cu adevărat mai interesantă decât muşchii pe care şi-i arată Florin Cîţu, încă de sâmbătă de la conferinţa de presă în care ne-a anunţat că va veni o bombă, o nucleară. În realitate dacă România nu era lovită de un dublu ghinion în afară de pandemia de Covid, a fost şi acea secetă uriaşă care a dus la scăderea cu 30% a cifrei de afaceri din agricultură. În mod normal, astăzi evident cu mintea de pe urmă şi cu ce a ar fi fost dacă, putem să vedem foarte clar că România ar fi fost pe plus. Ar fi avut creştere economică în condiţiile în care depinde foarte mult de vremuri, dar şi de vreme.

 

Cristian Hostiuc: Analiştii comentează, spun a contat enorm în 2020 faptul că salariile nu au fost reduse, nu au fost reduse salariile la stat, în sectorul privat pe ici pe colo, nu a fost aşa o tendinţă generală. Întrebarea tuturor este ce va fi în 2021 şi vreau să mă refer la o afirmaţie a vicepremierului Kelemen Hunnor care spune xă anul acesta nu ne vom lega de sporurile bugetare, vom face o analiză şi în cel mai bun caz vom discuta sporurile în 2022.

 

Felix Drăghici: Sunt nişte oameni care s-au pregătit să preia puterea de la un PSD care a fost învins practic la europarlamentarele din 2019. Şi oamenii s-au trezit brusc într-o realitate potrivnică, duşmănoasă chiar. Motiv pentru care ei nu sunt echipaţi, cel puţin la nivel ideologic este foarte evident, să nu vorbim lucruri în plus, dar am fost printre primii care am discutat aici şi pe Aleph News despre nevoia de restructurare. Pentru că un deficit de 20 de miliarde de euro, cât a avut România în 2020, trebuie ajustat într-un fel, în  niciun caz prin vorbe, prin discuţii. Şi atunci eu cred că ei se uită foarte atent la altceva. Se uită ca atunci când taie sporurile şi majoritatea contribuţiilor pozitive să le spunem, ei taie de la propria clientelă. Adică îşi nemulţumesc principalii oameni, principali actori ai partidului, oamenii care aduc puterea mică şi puterea medie pentru partidele lor. Motiv pentru care, evident că nu vorbesc depre restructurare. Este un an de tranziţie şi să ne bucurăm de lucrurile mici, ca de obicei în România. Sunt mai mulţi bani la investiţii decât în alţi ani, din punctul ăsta de vedere să spunem că lucrurile sunt puţin nu neapărat mai roze, dar măcar mai logice.

 

Cristian Hostiuc: Eu zic să ne bucurăm de aceste previziuni economice ale analiştilor care de obicei sunt pesimişti, care au trecut de la un pesimist, să spunem aşa prudent, în privinţa acestui an economic, la un optimism. Adică Ionuţ Dumitru,  economistul şef al Raiffeisen, care era un economist prudent, acum spune „creşterea economică va fi de peste 5%”, iar economistul şef de la ING care ING întotdeauna au fost mult mai prudenţi, spun că va fi peste..

 

Felix Drăghici: Peste 5%, aşa este.

 

Cristian Hostiuc: 5,2 -  5,3% , asta înseamnă că economia României are o bază destul de solidă sau a pornit în acest an cu o economie destul de solidă.

 

Felix Drăghici: În 2008 discutam împreună despre faptul că România nu are cum să sufere o amplitudine uriaşă de cădere în primul rând, da? Nu putem vorbi de o cădere uriaşă în momentul în care adulmecam puţin efectele crizei stârnite în SUA. Şi într- adevăr eram o economie foarte slab dezvoltată, motiv pentru care nu aveam de unde să cădem, să ne prăbuşim cum s-au prăbuşit alţii. Cred că şi momentul ăsta, 5% de fapt este un soi de obsedare a unei scăderi din 2020. România tinde să fie pe plus, pentru că trebuie să crească. Sunt foarte mulţi bani europeni pe care România va fi obligată oarecum, silită, să-i înghită, pentru că nu se poate altfel. România trebuie să…

 

Cristian Hostiuc: Corect vom fi siliţi, dacă nu vrem Bruxelles ne va trimite.

 

Felix Drăghici: Exact, vom fi striviţi , cum să spun eu, vom fi puşi în lesă şi duşi după bani, pentru că altfel nu avem cum să împingem lucrurile înainte. Acesta este marele, marele avantaj al participării la acest conglomerat care se dovedeşte din ce în ce mai solid şi mai interesant măcar pentru noi, Uniunea Europeană, marea şansă a României de 14 ani încoace.