Corneliu Bodea, Adrem: Trebuie alocate rapid resurse în oameni dacă vrem banii din Green Deal. Banii pentru tranziţia energetică nu vin decât dacă ai proiecte. Nu mai ştim să facem proiecte concrete

Autor: Roxana Petrescu 18.02.2021

Corneliu Bodea, CEO al gru­pu­lui Adrem, activ în piaţa de soluţii energetice şi automatizări industriale, spune că investiţiile în resursa umană din sectorul energetic va fi una dintre cele mai importante strategii de creştere econo­mi­că locală. Dacă Româ­nia vrea să capteze cât mai mult din fondurile des­ti­nate tranziţiei ener­getice, acest lucru nu este posibil decât prin proiecte concrete. Din păcate, lipsa de investiţii din ultimele decenii se traduce într-o lipsă a pregătirii oamenilor care ar trebui să facă exact aceste proiecte.

„Sunt rezervat în ceea ce priveşte tranziţia energetică. Cred că România are şansa de a sări nişte etape, dar din păcate cred că vom avea probleme în asigurarea finanţării“, spune antrepre­no­rul al cărui grup are acum 1.500 de oa­meni şi un rulaj de circa 45 mil. euro.

Pentru România, tranziţia energe­ti­că spre partea de energie ver­de va fi una dintre cele mai mari pro­vo­cări eco­nomice. Cu o tra­diţie a producţiei de pe­trol şi gaze de peste 100 de ani şi cu 20% din energie asigurate din căr­buni, tranziţia ener­ge­tică pentru România echi­va­lează cu o regândire a în­tregii economii. Din pă­ca­te, spune Bodea, oamenii care ar trebui să transpună în practică aceste direcţii lipsesc.