Ce crede Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR, despre 2021: Dobânzile ar putea să scadă în continuare în 2021, în timp ce BNR rămâne destul de atentă la cursul de schimb. În 2022, cursul poate ajunge la 5,05 lei/euro. Există şi presiune din partea agenţiilor de rating, dar dobânzile mai pot fi scăzute pentru a stimula economia. Cum arată tabloul principalilor indicatori macro

Autor: Mircea Nica 19.02.2021

♦  „Din păcate criza ne-a găsit într-un moment nefavorabil din perspectiva posibilităţilor fiscale de a stimula economia. Există şi presiune din partea agenţiilor de rating, dar dobânzile mai pot fi scăzute pentru a stimula economia. Ne aşteptăm la o depreciere uşoară şi graduală a monedei naţionale în faţa euro, leul părând puţin supraevaluat“, susţine Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR.

Cursul de schimb este aşteptat să îşi continue creşterea în mod gradual, cu posibilitatea de a ajunge la 5,05 lei/euro în 2022, în timp ce ratele de dobândă vor continua să scadă şi în 2021, a spus Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR, într-o videoconferinţă.

„Ratele de dobandă probabil vor con­ti­nua să mai scadă în acest an. BNR rămâne des­tul de atentă la cursul de schimb. Ne aş­tep­tăm la o depreciere uşoară şi graduală a cursului de schimb, în timp ce leul pare puţin supraevaluat.“

Pentru finalul anului 2021, BCR antici­pează un curs de 4,95 lei/euro.

Ciprian Dascălu a mai explicat că evoluţia cursului de schimb din România pe ultimii şapte ani arată ca un tunel care devine din ce în ce mai strâmt.