Ce se întâmplă la americani: Valul de frig care a paralizat Texasul este furtuna perfectă pentru piaţa internaţională a petrolului şi o mană cerească pentru rafinăriile europene. Însă criza arată cât de vulnerabile sunt economiile la capriciile vremii extreme

Autor: Bogdan Cojocaru 18.02.2021

Criza de energie din Texas şi din alte câteva state americane îngheţate la propriu s-a transformat într-un şoc care zguduie piaţa globală a petrolului, o materie primă ale cărei preţuri influenţează mai tot ce este legat de transport şi încălzire într-o economie.

În cazul crizei din sudul SUA, unde un val fără precedent de temperaturi negative şi ninsoare a blocat aproape 40% din producţia de petrol americană şi a întrerupt alimentarea cu energie electrică şi căldură, tot ce putea merge rău a mers rău dintr-odată, după cum arată specialiştii. Însă capriciile vremii provoacă probleme din ce în ce mai mari şi în alte părţi ale lumii, semn că încălzirea climei devine o criză globală, spun unii.

În Texas, criza de energie s-a transformat în unele zone într-o criză a apei potabile în condiţiile în care autorităţile au oprit furnizarea sau au emis avertismente că apa pe care o primesc oamenii trebuie fiartă. Alte părţi ale lumii, cum ar fi Crimeea sau regiuni din Turcia, s-au confruntat în ultimul timp cu crize generale de apă din cauza secetei. În 2018, nivelul Rinului a scăzut atât de mult încât a făcut imposibilă navigaţia pe una dintre cele mai importante rute de transport fluvial ale Germaniei, fapt care a contribuit la apropierea economiei periculos de mult de recesiune.

În 2020, scenariul era să se repete. Scădere economică în Germania înseamnă probleme în ţările care-şi trimit cea mai mare parte a exporturilor acolo. Tot în 2020, guvernul Rusiei a sistat exporturile de cereale de teamă că producţia, afectată de secetă, nu va fi suficientă pentru a acoperi cererea internă astfel încât preţurile să fie menţinute la un nivel redus acceptabil pentru populaţie. Rusia este cel mai mare exportator de cereale din lume. Cu probleme similare s-au confruntat şi ţările est şi sud europene.

Din cauza crizei din sudul SUA, cotaţiile petrolului Brent, referinţa pentru piaţa europeană, au urcat zilele trecute la 65 de dolari barilul, nivel nemaivăzut din 21 ianuarie 2020, scrie Bloomberg. În urmă cu doar zece luni preţurile oscilau sub 16 dolari pe baril din cauza impactului pe care pandemia l-a avut asupra cererii globale.

Acum, în SUA aproape 40% din producţia naţională de ţiţei este blocată sau îngheţată, spun traderi şi executivi din industrie. Unul dintre cele mai mari centre de rafinare ale lumii şi-a redus drastic livrările. Rutele navigabile prin care petrolul american ajungea la restul lumii au fost perturbate toată săptămâna. Guvernatorul Texasului Greg Abbott a interzis vânzarea de gaze naturale texane în afara statului.

„Piaţa subestimează producţia de petrol pierdută în Texas din cauza vremii reci“, spune Ben Luckock, director la gigantul Trafigura Group. În trecut, perturbările produse de vreme în SUA au avut în cea mai mare parte doar efecte locale. De data aceasta, şocul poate fi simţit la nivel global. Cotaţiile cresc pe pieţele europene deoarece traderii încearcă să recupereze exporturile americane pierdute. Arabia Saudită, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume şi membru de bază al OPEC, s-a oferit să-i ajute pe americani. Deocamdată, reducerea producţiei în SUA ajută statele arabe şi pe ceilalţi membri ai OPEC, care cu greu s-au înţeles să diminueze livrările pentru a da un impuls preţurilor comprimate de criza economică.

În plus, cei mai mari producători au lumii mizează pe o explozie a cererii în condiţiile în care vaccinurile vor elibera economiile de pandemie. Traderii şi specialiştii pieţei apreciază că producţia de petrol din Texas ar putea avea nevoie de săptămâni pentru a-şi reveni. De criza texană încearcă să profite şi comercianţii europeni de carburanţi. Cum cea mai mare rafinărie din SUA a fost închisă, traderii se grăbesc să trimită milioane de barili de motorină peste Atlantic în SUA, ceea ce ar putea să însemne o mană cerească pentru industria rafinării din Europa, şi aşa în declin.

„Coasta dinspre Golf este o maşină de produs benzină care alimentează SUA şi pieţele internaţionale“, spune Kitt Haines, analist la Energy Aspects. „Cel puţin pentru o scurtă perioadă de timp, acest lucru poate ajuta rafinăriile europene.“

În SUA, criza ar putea schimba politicile de mediu. În timp ce milioane de texani tremură în întuneric, susţinătorii industriilor combustibililor fosili şi-au îndreptat furia spre masivele, şi acum îngheţatele, ferme eoliene ale statului. Aceasta, deşi frigul extrem pentru această regiune a paralizat până şi termocentralele pe cărbune. Datele arată că centralele pe gaze naturale au fos cel mai dur afectate, scrie Politico.