Dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani a crescut cu15,2% la 3,18% în această săptămână, apropiindu- se maximul de la jumătatea lunii decembrie

Autor: Roxana Rosu 19.02.2021

Semnalele favorabile din sfera economiei interne alături de majorarea ratelor de dobândă pe pieţele internaţionale de obligaţiuni suverane au condus la creşterea ratei de dobândă la titlurile de stat pe scadenţa 10 ani cu 15,2% la 3,18% în această săptămână, apropiindu- se maximul de la jumătatea lunii decembrie.

De la începutul anului, dobânzile s-au majorat cu 7,3%.

Spread-ul de dobândă s-a majorat cu 23.1% la 1.44 puncte procentuale, maximul de la finalul lunii mai a anului trecut.

” Curba randamentelor din România s-a deplasat în sus în această săptămână (în medie cu 21 puncte bază), pe fondul recalibrării aşteptărilor privind evoluţia PIB-ului nominal pe termen mediu pe plan internaţional şi ştirilor pozitive din economia internă. Se evidenţiază majorarea ratei de dobândă la titlurile de stat la 10 ani (în convergenţă cu dinamica din SUA şi Germania) spre maximul de la jumătatea lunii decembrie”, a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

În această săptămână Ministerul de Finanţe s-a împrumutat cu 1,3 miliarde lei prin titluri de stat scadente în iunie 2026 şi cu 430 milioane lei prin obligaţiuni cu scadenţa octombrie 2034, la costuri medii anuale de 2,30%, respectiv 3,75%.

Săptămâna viitoare Ministerul de Finanţe a programat o licitaţie pe piaţa internă, cu titluri scadente în ianuarie 2028, în volum de 575 milioane lei.