ZF Live. Julia Leferman, Asociaţia Berarii României şi Alice Nichita, Asociaţia Naţională pentru Băuturi Răcoritoare: Ne dorim un cadru legislativ clar, astfel încât să putem începe cât mai repede demersurile de implementare pentru sistemul garanţie-returnare

Autor: Alexandra Matei 27.02.2021

♦ Interesul producătorilor este să folosească din ce în ce mai mult plastic reciclat în ambalaje şi să nu mai producă plastic de la zero ♦ Implementarea cât mai rapidă a acestui sistem va ajuta producătorii de băuturi să atingă ţintele setate de Uniunea Europeană, în special cea de colectare a PET-ului, care ar putea ajunge la 77% până în 2025 ♦ Un sistem garanţie-returnare ajuns la maturitate poate atinge ţinte care se învârt în jurul valorii de reciclare de 90%, ceea ce înseamnă pentru producători acces la materie primă reciclată de calitate şi minimizarea tuturor celorlalte costuri adiacente.

Producătorii de băuturi îşi doresc un cadrul legislativ clar şi aprobat cât mai repede de către ministrul Mediului, în ceea ce priveşte sistemul garanţie-returnare, sistem prin care aceştia îşi pot regândi strategia, astfel încât să nu mai producă plastic de la zero în cantităţi mari, ci să poată folosi din ce în ce mai mult plastic reciclat în ambalaje.

„Noi nu ne dorim deloc amânarea acestei legi, urmărim să fie aprobată cât de repede posibil. Avem o declaraţie a ministrului care spune că ea va fi definitivată în următoarele săptămâni. Ne dorim un cadru legislativ clar şi aprobat, astfel încât să putem începe demersurile de implementare pentru acest sistem. Ne dorim ca acest sistem să intre în vigoare la nivel naţional şi ca toţi consumatorii să aibă acces la infrastructura de colectare din prima zi de funcţionare. Interesul nostru ca producători este, odată cu implementarea acestui sistem, să folosim din ce în ce mai mult plastic reciclat în ambalajele noastre şi să nu mai producem din nou plastic de la zero”, a declarat Alice Nichita, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Băuturi Răcoritoare, în cadrul emisiunii online de business ZF Live.