Ionuţ Dumitru, economist-şef Raiffeisen Bank: Din fericire companiile din România au intrat în criza provocată de pandemie mult mai bine decât în criza financiară precedentă, profitabilitatea fiind mai mare. Creditele noi ca procent din PIB au continuat să crească la jumătate dintre ţările europene, inclusiv România în 2020

Autor: Mircea Nica 22.02.2021

România a performat mai bine în criza economică adusă de pandemia de coronavirus decât în criza financiară din 2008-2009, în con­diţiile în care şocul la nivel global nu a fost din cauza unor riscuri asumate de companii sau bănci, ca în criza precedentă, iar criza COVID-19 a mo­bilizat  un sprijin financiar semnificativ pentru com­panii din partea băncilor şi guvernelor, este de părere Ionuţ Dumitru, economisul-şef al Raiffeisen Bank, fost preşedinte al Consiliului Fiscal.

Pe partea de banking, creditele noi ca procent din PIB au continuat să crească în 2020 la jumătate dintre ţările europene, inclusiv România. Dar lipsa unui spaţiu fiscal în România a acţionat ca o constrângere pentru capacitatea guvernului de a interveni cu măsuri care să impacteze deficitul bugetar, a explicat Ionuţ Dumitru.