Fondurile de pensii private încă nu au curaj să investească în companii private, deşi ASF le-a permis din februarie 2020. Cu 1% din active ar putea cumpăra companii de 150 mil. euro

Autor: Liviu Popescu 27.02.2021

Fiecare administrator va decide pentru propriul portofoliu cum îşi va aloca investiţiile, doar că bursa de la Bucureşti devine mult prea mică pentru Pilonul II, cu active record de 78 mld. lei şi fluxuri de capital de 750 mil. lei pe lună, dată fiind lipsa de listări mari din ultimii ani.

A trecut un an de când Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a flexibilizat strategia de investiţii pentru fondurile de pensii private Pilon II în sensul posibilităţii unor investiţii în companii private, adică „private equity“, pentru diversificarea portofoliului.  

Un an pandemic mai târziu, niciun administrator de pensii nu a făcut pasul spre aceste investiţii, şi nici spre altele permise în februarie 2020 de ASF, precum infrastructură (parteneriat public-privat – PPP) şi sector imobliar listat, arată datele agregate de ZF.