Exporturile de fructe de pădure au fost de 25 mil. euro în 2020, de 2,5 ori mai mari. „Cererea din afară este mare, iar piaţa fructelor de pădure creşte în fiecare an cu aproximativ 10%.“

Autor: Florentina Niţu 27.02.2021

În primele 11 luni din 2020, România a exportat aproape 7.000 de tone de fructe de pădure, în valoare de 25 mi­lioane de euro, sumă de 2,5 ori mai mare decât cea din anul precedent, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

„Cererea din afară este mare, iar piaţa fructelor de pădure creşte în fiecare an cu aproximativ 10%. De altfel, noi, exportatorii, am mărit şi zona de desfacere, de la o ţară la câteva ţări. Anul trecut, compania noastră a ex­portat 2.000 de tone de afine din plantaţiile produ­cătorilor români din toată ţara“, a spus pentru ZF Florin Coman, proprie­ta­rul companiei Rofresh Fruit Export, unul dintre cei mai mari exportatori locali de fructe de pădure, cu venituri de peste 20 mil. lei în 2019.

România are peste 300 de cultivatori de fructe de pă­du­re şi o producţie anuală estimată între 23.000 şi 30.000 de tone de fructe de pădure, această nişă dezvol­tându-se rapid în ultimii ani datorită cererii mari pentru aceste produse şi datorită accesului la fonduri europene pentru înfiinţarea unor astfel de culturi. Totuşi, o mare parte din fructele din pădurile României rămân neculese.

Dacă s-ar culege toate fructele de pădure din flora spon­tană, România ar putea livra în străinătate fructe de 100 de milioane de euro, mai ales că există interes pentru produsele ro­mâneşti chiar şi în Hong Kong (China), piaţă pe care Rofresh Fruit Export a penetrat-o în 2020, potrivit reprezentantului companiei.