Lupta pentru mediu: Dispute puternice între producătorii de băuturi şi societatea civilă, privind sistemul garanţie-returnare

Autor: Alexandra Matei 22.02.2021

Producătorii de băuturi cer ca sistemul garanţie-returnare să intre în vigoare la 1 aprilie 2023, în timp ce so­cie­tatea civilă susţine că termenul de 1 aprilie 2022, pre­văzut de lege, este suficient pentru implementarea acestui sis­tem în industrie. Sistemul are nevoie de reglementări în ceea ce priveşte penalităţile şi modul de raportare, iar el va putea funcţiona şi se va putea începe partea de investiţii odată ce va exista o legislaţie adoptată.

„Avem nevoie pentru construcţia acestui sistem de minimum 18 luni, pentru a crea infrastructura necesară. Nevoia de timp este clară pentru construcţia sistemului, doar că ea va începe odată ce vom avea o legislaţie clară în vigoare. Atunci vom putea începe partea de investiţii, având o fundaţie solidă pe partea de reglementare. Sunt foarte mulţi bani care vor fi investiţi în acest sistem şi nu putem pleca la drum cu o investiţie pe care nu ştim cum o va reglementa statul“, spune Julia Leferman, director general al Asociaţiei Berarii României.

Totuşi, Elena Rastei, specialist în economie circulară la Asociaţia Zero Waste, susţine că amânarea termenului de aplicare solicitată de către producători nu ar trebui să reprezinte o presiune asupra industriei, întrucât aceasta are un an la dispoziţie pentru a se organiza, iar sistemul garanţie-returnare este în discuţii încă din 2016.