Radiografia economiei din Cluj-Napoca: 20% dintre companii generează 80% din piaţa de servicii de business. Profitul generat de companiile de IT reprezintă cât fac împreună firmele de inginerie şi servicii

Autor: Roxana Rosu 22.02.2021

Companiile din Cluj cheltuiesc, în medie, până la 15-30% din bugetele lor pentru outsourcing de servicii şi lucrează, de obicei, cu peste 50 de furnizori anual de la care contractează până la 80 de tipuri diferite de servicii pentru operaţiuni de zi cu zi, arată datele unui studiu realizat de ENSO, platforma lansată la sfârşitul anului trecut care îşi propune să fie un Amazon B2B al serviciilor ce conectează companiile cu furnizorii lor.

“Am dezvoltat acest studiu pentru că ne-am dorit o radiografie a pieţei serviciilor de business din Cluj-Napoca dar şi pentru a veni în sprijinul companiilor care consumă aceste servicii şi al furnizorilor care le oferă. Business-urile care folosesc aceste servicii vor avea o perspectivă calitativă şi cantitativă asupra ofertei locale, ca sprijin în definirea strategiei de management al furnizorilor proprii. Intenţionăm ca până la sfârşitul acestui an să facem astfel de radiografii pentru încă trei oraşe mari din România, inclusiv Bucureşti”, a spus Andrei Pantelimon, CEO @ENSO Business Services.

Cele mai solicitate servicii sunt cele de administrare a afacerilor (contabilitate, juridic, taxe, marketing), HR (recrutare, training, beneficii), infrastructură – spaţii de birouri (închiriere, mentenanţă, logistică) şi IT (infrastructură, securitatea datelor).

Până la declanşarea pandemiei, serviciile de organizare de evenimente şi călătorii erau, de asemenea, foarte solicitate.

Cei mai mari achizitori din Cluj-Napoca sunt companiile din domeniul ingineriei, IT şi servicii.

Firmele din domeniul ingineriei au împreună o cifră de afaceri de 1,12 miliarde de euro aprope cât au cele de IT (935 milioane de euro) şi servicii (368 milioane de euro) împreună.