Investiţi în România! Spaniolii de la Gran Via investesc încă 25 mil. euro pentru următoarele două blocuri din complexul de la Constanţa. Lucrările ar putea începe în aprilie

Autor: Alex Ciutacu 27.02.2021

♦ Cele două blocuri care vor fi construite în Constanţa cuprind peste 380 de apartamente ♦ Dezvoltatorul analizează noi terenuri în sectoarele 1, 2 şi 6 ale Capitalei.

Dezvoltatorul imobiliar cu capital spaniol Gran Via aşteaptă autorizaţia pentru a demara construcţia următoarelor două blocuri din complexul Gran Via Marina situat în Constanţa, într-o investiţie estimată la 25 de milioane de euro, a explicat Antoanela Comşa, director general, Gran Via Real Estate, şi preşedinte al Asociaţiei Investitorilor Imobiliari din România, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank. 

„Am depus cererea pentru autorizaţie de construire, sperăm ca cel târziu în luna martie să obţinem autorizaţia pentru încă două blocuri identice cu primul, de 192 de apartamente fiecare, şi să începem lucrările în aprilie. (...) Investiţia va fi puţin mai mare decât la primul bloc din Constanţa, circa 25 de milioane de euro pentru că vom construi subsoluri mai mari“. 

Proiectul Gran Via Marina are deja un bloc cu 192 de apartamente, care a fost realizat după o investiţie de peste 10,1 milioane de euro, în contextul în care sumele nu includ şi preţul pentru achiziţia terenului. Povestea spaniolilor în ceea ce priveşte Constanţa este cu atât mai interesantă cu cât terenul este achiziţionat din 2007, dar investiţia a fost pusă în aşteptare când a venit criza financiară. 

„Primul proiect început de Gran Via în România a fost chiar proiectul din Constanţa în 2008, dar ne-am oprit la criza din 2009. S-a luat o decizie bună atunci, în ciuda faptului că aveam banii aprobaţi în bancă, 30 de milioane de euro. Acţionarii au decis să oprească lucrările (...) Noi aveam terenul din 2007. Eu cred în acest oraş şi cred că a fost un oraş care a suferit din punctul de vedere al dezvoltării în ultimul timp şi cred că are un mare potenţial. Nu am vrut să vindem terenul, ci să construim pe el şi observăm că majoritatea clienţilor cumpără pentru locuire, nu pentru investiţie“. 

În acest context, primul bloc din proiectul de la Constanţa este în etapa de apartamentare şi a fost vândut aproape integral, cu doar 7 unităţi rămase la acest moment. 

În cei 15 ani de prezenţă pe piaţa locală Gran Via a vândut peste 2.000 de apartamente, iar în prezent continuă dezvol­tarea proiectelor din Capitală. Compania derulează faza a patra a proiectului Gran Via Park, care cuprinde 220 de apartamente şi care va fi terminat în martie 2022. 

„Suntem în grafic cu el, lucrurile merg bine, vom încerca să facem o recepţie parţială pentru subsoluri la mijlocul acestui an pentru a le da posibilitatea clienţilor să parcheze, iar anul viitor vom finaliza atât cele 220 de locuinţe, cât şi cea de-a doua jumătate a parcului privat din complex, un parc de aproximativ 4.700 mp“. 

Investiţia pentru faza 4 s-a ridicat la peste 19 milioane de euro, într-un calcul care nu include parcul şi nici valoarea de achiziţie a terenului. 

„Suntem puţin dezamăgiţi de ce se întâmplă astăzi cu anularea PUZ-urilor pentru că noi aici bazat pe PUZ-ul de sector 6 am cerut şi am obţinut un certificate de urbanism să putem construi o grădiniţă. Locuiesc deja 1.000 de familii, vor locui 1.200, majoritatea sunt tineri cu copii mici şi o grădiniţă ar fi fost un lucru bun. Ne vedem în poziţia în care nu ştim ce să facem şi de unde să apucăm, investim sau nu investim bani“. Tot în sectorul 6, Gran Via are şi proiectul Timişoara 58, cu 305 apartamente, unde mai sunt la vânzare doar 20 de unităţi. Investiţia pentru acest proiect s-a ridicat la 13 milioane de euro, fără costul terenului. 

Gran Via are şi un proiect în zona Aviaţiei din Capitală, care a cumulat în prima etapă un număr de 291 de apartamente, vândut aproape în totalitate. În prezent, compania investeşte 5 mil. euro pentru a construi a doua etapă din proiect. 

„Am achiziţionat terenul în 2018, aşteptăm aprobarea PUD-ului şi sperăm să începem la finalul acestui an trei blocuri mici cu un regim de înălţime de 2 etaje Ă mansardă. În total discutăm de circa 76 de apartamente“. 

Dezvoltatorul a mai achiziţionat un teren şi pe strada Fabrica de Gheaţă din Capitală, unde investeşte peste 10 milioane de euro pentru a construi un complex rezidenţial de 90 de apartamente. Acest proiect ar putea fi demarat la începutul anului 2022. 

Spaniolii scanează în continuare Capitala pentru noi terenuri, iar Antoanela Comşa a explicat că a pus ochii deja pe trei terenuri, situate în sectoarele 1,2, respectiv 6, dar rămâne de văzut ce achiziţii se vor concretiza în final. 

De asemenea, Gran Via s-a uitat şi în alte locuri din ţară pentru terenuri, precum Braşov sau Timişoara, însă principala piedică în calea proiectelor rămâne lipsa forţei de muncă. 

„Ne confruntăm iarăşi cu o lipsă acută de forţă de muncă. Bucureştiul îl cunosc destul de bine, am dezvoltat relaţii cu furnizorii de servicii de aici şi am căpătat încredere unii în alţii, ştiu pe ce mă pot baza“. 

Compania a vândut peste 540 de apartamente în 2020, iar în 2021 clienţii sunt încă interesaţi de semnarea unor achiziţii, în ciuda unui potenţial sentiment de incertitudine generat de criza sanitară. 

„Am fost surprinsă să văd că lumea este hotărâtă şi achiziţionată. În fiecare săptămână văd anunţurile colegilor de la vânzări care anunţă că s-a semnat câte un contract de rezervare“.

Trendurile înregistrate de piaţa rezidenţială încă din 2020 încep să se facă resimţite şi în planurile dezvoltatorilor, de la spaţii locative mai mari şi până la aşa-numitul „birou de acasă“. 

„Pentru proiectul de la Fabrica de Gheaţă avem mai multe apartamente de 3 camere decât am fi construit în mod uzual. De asemenea, pentru apartamentele Duplex am realizat spaţii sau o cameră mică, care poate fi utilizată pentru birou“. 

În privinţa preţurilor, acestea diferă de la proiect la proiect, dar declaraţiile invitatei arată în medie preţuri fără TVA precum: circa 1.250 euro/mp în Timişoara 58, 1.550-1.750 euro/mp pentru faza 4 din Gran Via Park, circa 1.800 euro/mp pentru proiectul din Aviaţiei şi 1.200-1.250 euro/mp pentru proiectul din Constanţa. 

În ceea ce priveşte modul în care clienţii finanţează achiziţiile, procentul celor care au ales finanţarea bancară diferă de la proiect la proiect: 65% finanţare bancară pentru proiectul Timişoara 58, 45% finanţare bancară pentru proiectul Gran Via Park, 30% finanţare bancară pentru proiectul din Aviaţiei şi 35% finanţare bancară pentru proiectul din Constanţa.