ZF Power Summit 2021. Anca Mihăilescu, casa de avocatură Ijdelea Mihăilescu: Tranziţia energetică trebuie să o facem cu grijă, dar în acelaşi timp cu rapiditate. Trebuie să avem o legislaţie care să fie coerentă şi conformă cu legislaţia europeană

Autor: Cristina Bellu 23.02.2021

Anca Mihăilescu, partener în cadrul casei de avocatură Ijdelea Mihăilescu, consideră că tranziţia energetică a României ar trebui să se facă cu grijă, dar în acelaşi timp cu rapiditate, iar legislaţia Românie ar trebui să se alinieze legislaţiei Uniunii Europene.  

“Vorbim de eficienţă energetică, de decarbonizare, debirocratizare, descentralizare. Toate lucrurile trebuie făcute clar, coherent, previzibil şi stabil. Trebuie să avem o legislaţie care să fie coerentă şi conformă cu legislaţia europeană”, a spus Anca Mihăilescu la ZF Power Summit 2021.

Alte declaraţii:

Avem un exemplu negativ cu legea offshore gaz. Ea a fost o lege care a adus impredictibiliate, care a dus la pierederea unui proiect important.

Trebuie să avem o legislaţie corectă, previzibilă, statornică şi trebuie să informăm piaţa, consumatorii. Vestea bună este că există un proiect al ANRE pentru implementarea unei platforme online care vizează schimbarea furnizorului. Acest lucru ar trebui să se extindă la toată piaţa

Trebuie să avem mai multe modifocări în legea energiei, cred într-un corp unitar faţă de mai multe legi, dar legea energiei trebuie modificată pentru a face loc tranziţiei.

Noi, de exemplu, nu avem momentan legislaţie pe hydrogen. Ne trebuie o lege care să nu fie modificată în mod constant şi o legislaţie secundară care să fie implementată.