Colliers: Industriile orientate spre consumator au generat două treimi din cererea pe logistică şi industrial. Stocul total de spaţii industriale şi logistice moderne din România a ajuns la 5,7 milioane de metri pătraţi, în creştere cu peste 500.000 metri pătraţi

Autor: Roxana Rosu 23.02.2021

Piaţa logistică şi industrială a fost cel mai dinamic sector imobiliar în 2020, în pofida pandemiei, cu o creştere a cererii de 72% comparativ cu 2019, până la aproape 784.000 de metri pătraţi în tranzacţii de leasing, arată o analiză a Colliers.

O mare parte a cererii record a venit de la diferiţi retaileri, inclusiv din zona de FMCG, care şi-au extins prezenţa la nivel naţional, dar şi de la diverse companii, nu neapărat jucători strict de e-commerce, care au căutat să se extindă pe segmentul vânzărilor online.

Stocul total de spaţii industriale şi logistice moderne din România a ajuns la 5,7 milioane de metri pătraţi, în creştere cu peste 500.000 metri pătraţi faţă de anul precedent şi există încă spaţiu semnificativ pentru creştere, raportat la alte ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE).

România rămâne una dintre cele mai slab dezvoltate pieţe de logistică din marile ţări din Europa Centrală şi de Est, având aproximativ jumătate din stocul de depozite pe cap de locuitor în comparaţie cu Polonia şi un sfert din cel al Cehiei.

Peste 500.000 de metri pătraţi de noi spaţii industriale şi logistice moderne au fost livrate în 2020, potrivit estimărilor Colliers.

Bucureştiul a adunat aproximativ jumătate din totalul depozitelor noi, restul suprafeţelor livrate fiind împărţite în ţară, mai ales în oraşe din Transilvania, dar şi în unele regiuni sudice ale ţării.

“Bucureştiul rămâne inima pieţei logistice locale, dar au existat uşoare schimbări de la un an la altul, în sensul că tot mai multe depozite noi sunt dezvoltate în afara Capitalei, iar 2020 nu a fost o excepţie. În timp ce unele dezvoltări speculative au fost iniţial suspendate, rezultatele economice pozitive din a doua parte a lui 2020, cuplate cu revenirea rapidă a consumului, le-au readus pe hartă  în a doua parte a anului. CTP şi WDP rămân principalii jucători, dar şi VGP a început recent să dezvolte proiecte noi. Există însă şi câteva nume noi pe piaţă care au potenţialul de a face investiţii majore în perioada următoare, cum ar fi Globalworth / Global Vision şi Element Industrial”, spune Vlad Mustaţă, Associate Industrial Agency la Colliers.