Grecia presează Uniunea Europeană să adopte paşapoartele de vaccinare, într-un nou efort de a-şi resuscita economia. Ministrul turismului: „Trebuie să ne mişcăm mai repede”

Autor: Eduard Ivanovici 23.02.2021

Ministrul turismului din Grecia le-a transmis liderilor Uniunii Europene să accepte mai repede ideea conform căreia certificatele de vaccinare ar putea permite reluarea normală a călătoriilor de-a lungul continentului, pe măsură ce Atena speră să repare o industrie care a simţit din plin impactul generat de pandemie, transmite Financial Times.

„Uitându-mă la reacţia unor ţări la propunerile privind certificatele de vaccinare, observ că există o cantitate mare de obtuzitate. Trebuie să acţionăm acum (...) Trebuie să ne mişcăm mai repede”, spune ministrul Harry Theocharis.

Introducerea paşapoartelor de vaccinare care le-ar putea oferi posibilitatea călătorilor de a trece graniţele ţărilor europene va fi discutată în cadrul unui summit UE de joi, 25 februarie.

Ideea a fost lansată încă de luna trecută, însă liderii blocului comunitar rămân divizaţi, iar adoptarea propunerii rămâne în continuare improbabilă deoarece ar putea crea un sistem discriminator în ceea ce priveşte drepturile de călătorie ale cetăţenilor.

Turismul este vital pentru economia Greciei, reprezentând aproape o cincime din produsul intern brut (PIB) al ţării. În ciuda redeschiderii parţiale de vara trecută, restricţiile de circulaţie au şters circa 4% din PIB-ul Greciei, estimează Organizaţia Naţiunilor Unite, de vreme ce veniturile hotelurilor şi centrelor de agrement au suferit un declin de circa 66%.

Grecia se bazează în mare parte pe turiştii străini, în condiţiile în care populaţia domestică este mică şi constrânsă din punct de vedere financiar în urma crizei datoriilor din 2008. Germanii reprezintă cel mai mare număr de turişti internaţionali care vizitează Grecia, cu 4,4 milioane de vizite în 2018, potrivit OCDE.