Carlo Pignoloni, CEO şi Country Manager Enel Romania, RWEA President: În cadrul acestei tranziţii energetice ne hotărâm viitorul. Dar modul în care va arăta viitorul depinde şi de client, care trebuie informat şi educat

Autor: Alexandra Cepăreanu 23.02.2021

Unul din principalii factori care contribuie la tranziţia energetică a României este clientul, consideră Carlo Pignoloni, CEO şi Country Manager Enel Romania, RWEA President, care a fost prezent în cadrul evenimentuluo online ZF Power Summit 2021.

„În cadrul acestei tranziţii energetice ne hotărâm viitorul. Dar modul în care va arăta viitorul depinde şi de client, care trebuie informat şi educat. Trebuie să avem în vedere şi liberalizarea de pe piaţă, care oferă ocazia clientului să aleagă furnizorul. Ceea ce nu e uşor. E destul de greu să înţelegi această chestiune şi noi trebuie să explicăm clienţilor. Educarea consumatorilor face parte din procesul de tranziţie”, a spus Carlo Pignoloni.

El a adăugat că sunt multe ţări în care această revoluţie este una care are în centrul ei clientul, deoarece acesta nu ma este doar un consumator ci şi un generator de energie.

„Majoritatea deciziilor luate în această tranziţie au impact asupra clientului dar şi clientul va deveni un protagonist al acestei evoluţii, mai ales în ceea ce priveşte eficienţa – care ţine de clădire, care la rândul ei aparţine clientului.”

 

Alte declaraţii:

Spre exemplu, legat de această evoluţie, trebuie să discutăm despre nevoia investiţiilor în energii regenerabile – noua tendinţă, ce face parte din Green Deal -.

Şi pe partea de eficineţă va trebui să începem să atragem fonduri.

Şi pentru partea de transport – electromobilitatea este o posibilitate în cadrul căreia consumatorul deţine un rol fundamental. Există o multitudine de lucruri care ar trebui să se întâmple pentru a crea condiţiile propice. Trebuie achiziţionat un vehicul, nu foarte scump, trebuie să adaptăm şosele, să creăm infrastructura de staţii de încărcare. Aceste condiţii trebuie să fie dezvoltate de către autorităţi. Dar trebuie să acţionăm acum. Vedem cum schimbările climatice au loc, iar tranziţia energetică are loc şi ea tot acum. Avem şansa de a colabora acum, când în parlament se discută nouă lege a climei.

Directiva 944 a pregătit terenul pentru această transformare. Cu cât vom discuta mai mult despre această tranziţie, cu atât mai bine pentru că este mult de făcut şi pe partea de investiţii.

Ar trebui ca în dezbatere să ne axăm asupra acestui tip de tranziţie. Unul dintre elementele care au fost atinse se referă la investiţia masivă în energiile regenerabile. Apoi, în ceea ce priveşte flexibilitatea răspunsul este clar, trebuie să creştem flexibilitatea în sistem, nu doar pentru centralele pe bază de gaz.

Viitorul se întâmplă chiar acum şi trebuie să dezbatem mult pentru a lua deciziile corecte, pentru că ele depind de fiecare ţară. Îmi doresc să fie cât mai multe dezbateri, oricunde decidenţii poltiici trebuie să ia decizii.

Sunt multe de făcut în portofoliul verde. Vrem să investim mult, dar depinde de condiţii, est important să înţelegem că regenerabilele trag în jos costul energiei. Depinde de concurenţă. Cu cât vom fi mai flexibili, cu atât vom avea mai multe proiecte.

Flexibilitatea este clar o necesitate, pentru că energia regenerabilă poate varia în funcţie de resurse. Trebui să investim în mai multe segmente, nu doar în gaz, şi trebuie să discutăm şi despre stocare, despre baterii. Astfel, putem depăşi greutăţile pe care le presupune această flexibilitate. La fel se întâmplă şi în cazul reţelelor de anvergură. Trebuie să investim în reţele.