Bogdan Badea, general manager Hidroelectrica: Eram pregătiţi de anul trecut să ajungem la bursă. Urma să selectăm consorţul care să ne asiste în procesul de listare, dar am pus totul pe pauză. Aşteptăm ca interdicţia să se ridice şi vom continua procesul de listare

Autor: Alexandra Cepăreanu 23.02.2021

Bogdan Badea, general manager Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi cea mai profitabilă companie de stat din România, spune că Hdroelectrica era pregătită încă de anul trecut pentru listare, iar odată ce interdicţia privind înstrăinarea timp de doi ani prin Bursa de Valori Bucureşti a unor pachete ale companiilor de sta va fi retrasă, compania se va lista.

„Eram pregătiţi de anul trecut să ajungem la bursă, semnasem contractele, urma să selectăm şi consorţul care să ne asiste în procesul de listare. Apoi a venit interdicţia şi am pus totul pe pauză. Aşteptăm ca această interdicţie să se ridice şi vom ontinua procesul de listare”, a spus Bogdan Badea, în cadrul videoconferinţei ZF Power Summit 2021.

 

Alte declaraţii:

Suntem o companie 100% verde şi dorim să investim în tot ce înseamnă energie verde. Astfel, în ceea ce priveşte implementarea obligaţiilor Green Deal, trebuie să fim unii din principalii actori.

Trebuie să ne diversificăm, să avem un comportament mai agil în piaţă şi să beneficiem de tot ce ne oferă conjunctura actuală. Am reuşit să închidem achiziţia parcului eolian de la Tulcea – probabil unul dintre cele mai eficiente din Româna. Am reuşit să închidem această tranzacţie care a avut o competiţie serioasă.

Această achiziţie este în sensul direcţiei de dezvoltare. Strategia de dezvoltare prevede şi intrarea pe piaţa de furnizare a energiei electrice, adică dorim nu doar să producem ci şi ca energia să ajungă direct la consumator. Este o piaţă din ce în ce mai competitivă şi din ce în ce mai bine cuplată cu alte ţări din regiune. Anul 2021 a reprezentat şi o cuplare cu zona Central Europeană, ceea ce înseamnă că şi competiţia va fi din ce în ce mai acerbă, cu jucători mari care au făcut investiţii masive în această perioadă.

Aceste investiţii masive în energie regenerabilă au ajutat la scădera preţului energiei electrice în zona Central Europeană şi cred că este o lecţie pe care ar trebui să o învăţăm.

Cred că ar trebui să avem predictibilitate. Să nu mai avem modificări radicale de legislaţiei care mută dn zona de profitabilitate în zona de pierdere netă .

Am reuşit să închdiem anul cu peformanţe financiare bune, dar departe de ceea ce s-ar fi întâmplat într-o piaţă liberă. Totuşi, anul 2020 a însemnat o cifră de afaceri de circa 3,7 miliarde de lei şi un profit net de circa 1.4- 1,5 miliarde de lei.