Microsoft intră în conflictul ştirilor alimentat de Facebook şi îşi uneşte forţele cu trusturile europene de presă. Ce urmăresc liderii UE şi gigantul american

Autor: Eduard Ivanovici 27.02.2021

Microsoft îşi uneşte forţele cu trusturile europene de presă într-un efort prin care se urmăreşte adoptarea unui sistem asemănător celui din Australia, care forţează marile companii tehnologice, precum Google şi Facebook, să plătească pentru conţinutul mass-media.

Gigantul american a anunţat recent că se va alia cu grupuri media precum Consiliul European al Editurilor (EPC) în ideea de a face lobby pentru implementarea unui asemenea sistem, notează CNN.

Mişcarea vine după ce Facebook a blocat timp de aproape o săptămână ştirile din cadrul platformei pe care o deţine în Australia, mişcare criticată vehement de guvernul de la Canberra.

„Salutăm mişcarea lansată de Microsoft de recunoaştere a valorii pe care o oferă conţinutul nostru reţelelor de socializare şi motoarelor de căutare”, spune Christian Van Thillo, preşedintele EPC.

În ultimul timp, Uniunea Europeană şi Statele Unite au fost presate în mod constant să implementeze un sistem care ar permite negocierile între Big Tech şi companiile de presă. Autorităţile din Canada au anunţat deja planuri pentru introducerea unui legislaţii în următoarele luni.

Noile legi europene privind drepturile de autor le cer motoarelor de căutare şi platformelor de social media să îşi împartă veniturile cu publisherii în situaţia în care le-au afişat conţinutul. Însă companiile de presă din Europa şi Microsoft vor ca autorităţile să aplice „măsuri de reglementare suplimentare” şi să asigure publisherii că pot negocia mai uşor cu firmele Big Tech.

Câteva companii franceze de presă au ajuns deja la un acord cu Google, gigantul din Silicon Valley urmând să plătească redacţiile şi site-urile de ştiri pentru utilizarea conţinutului acestora.

Totuşi, companiile se tem că nu vor avea suficientă putere economică pentru a negocia un acord corect şi echilibrat cu marile companii tech.