Un pas în spate: AstraZeneca anunţă Uniunea Europeană că va livra sub jumătate din dozele promise pentru al doilea trimestru

Autor: Eduard Ivanovici 24.02.2021

AstraZeneca a informat Uniunea Europeană că va livra sub jumătate din vaccinurile promise pentru T2/2021, transmite Reuters, citând un oficial UE.

Grupul anglo-suedez nu a negat declaraţiile oficialului, însă a anunţat că va încerca să livreze cele 180 de milioane de doze promise.

Viitorul declin vine în urma unei reduceri masive a numărului de vaccinuri pentru primul trimestru şi ar putea afecta obiectivele Uniunii Europene de a imuniza 70% din totalul adulţilor până în vară.

Oficialul UE, implicat direct în discuţiile cu producătorul de medicamente, spune că firma va „livra sub 90 de milioane de doze în al doilea trimestru”.

„În acest moment, AstraZeneca continuă să îmbunătăţească nivelul de productivitate al lanţului de aprovizionare din UE şi face tot ce îi stă în putinţă pentru a furniza cele 180 de milioane de doze în T2”, spune un purtător de cuvânt al companiei, care ar putea livra 130 de milioane de vaccinuri până la sfârşitul lunii iunie, de la 300 de milioane la începutul acordului cu blocul comunitar.

Până acum au fost vaccinaţi aproximativ 28 de milioane de oameni în Uniunea Europeană, 6,3% din totalul cetăţenilor. Doar 2,1% din populaţie a primit a doua doză a vaccinului anti-COVID-19.

Între timp, Marea Britanie a ajuns la 18,5 milioane de doze administrate, reuşind să îşi imunizeze 27% din populaţie, conform datelor colectate de Bloomberg.