Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica: Preconizăm punerea în funcţiune a unităţii 3 în jurul anului 2030, ceea ce înseamnă o mobilizare de şantier în 2024

Autor: Miruna Diaconu 24.02.2021

Cosmin Ghiţă, director general Nuclearelectrica, spune că în 2024 vor începe construcţiile pentru cea de-a treia unitate nucleară din România, iar punerea în funcţiune a acestei unităţi este pronizată în anul 2031.

„Unităţile 3 şi 4- Suntem pe punctul de a realiza studiul de fezabilitate, am făcut un update la ultimul studiu de fezabilitate alături de o serie de evaluări a conformării structurilor şi a proiectului tehnologic cu directivele de securitate nucleară. Urmează să venim cu o propunere de demarare a acestui proiect, până ajungem la structurarea finală a proiectului şi mobilizarea de şantier, el are o parte de inginerie şi de pregătire foarte amplă, aşadar preconizăm ca punerea în funcţiune a unităţii 3 în jurul anului 2030-2031, ceea ce înseamnă o mobilizare de şantier în 2024, până atunci avem faze premergătoare. Ultimul studiu de fezabilitate şi ultima cifră arătau un cost final de 7 mld. euro”, spune Cosmin Ghiţă, înc adrul videoconferinţei ZF Power Summit.

Alte declaraţii:

Retehnologizarea - Acest proiect a fost demarat în 2018 şi a fost structurat în trei faze, prima fază fiind un assessement al întregii instalaţii şi dezvoltarea unor studii de securitate nucleară, dar şi a unor studii de fezabilitate, este în curs de derulare cu înaintarea deciziei de investiţie în Q1/2022, proiectul este în grafic şi toate indicaţiile noastre arată că va fi un proiect fezabil şi care va ajuta la continuarea decarbonizării sistemului energetiv. Retehnologizările sunt cele mai ieftine soluţii pentru producţia fără emisii de carbon.

O construcţie a unei astfel de centrale  are o durată de aproximativ şase ani fără a pune în cacul fazele preliminare.

Unitatea 1- În momentul de faţă strategia este între 2026-2028 este faza a treia în care reactorul este scos din funcţiune şi începe retehnologizarea, însă faza a doua este iarăşi o fază care va lua aproximativ 40% din proiect.

Noi reprezentăm o sursă de energie fără emisii de carbon, ducem muncă de lămurire la Bruxelles pentru a fi incluşi în taxonomia producţiei resurselor regenerabile, este una dintre cele mai eficiente resurse de hidrogen, vedem un viitor în acest sens.

Lucrăm cu o asociaţie pentru a determina acel procent de industrie locală pe care îl putem aduce în anumite proiecte, estimăm o marjă de 30-40%, trebuie să facem un proiect de recalificare a companiilor din industrie pentru a avea un sistem de calitate conform cu cerinţele domeniului nuclear.