Criza mondială a semiconductorilor ajunge la Craiova: Ford opreşte producţia timp de 8 zile din cauza problemelor de aprovizionare

Autor: Dorin Oancea 24.02.2021

Ford Craiova a anunţat miercuri că va suspenda temporar producţia de vehicule şi motoare, timp de 8 zile, începând cu 26 februarie, din cauza problemelor legate de furnizarea de semiconductori, situaţie care afectează o mare parte din industria auto globală. 

Producţia ar urma să fie reluată la 10 martie.

Pe parcursul celor 8 zile in care productia va fi suspendata, angajatii fabricii Ford Craiova vor fi platiti conform acordurilor incheiate intre companie si sindicate si tinand cont de legislatia in vigoare, precizează compania.

La nivel global, Ford monitorizeaza indeaproape situatia si isi adapteaza planurile de productie pentru a minimiza efectul asupra angajatilor, furnizorilor, clientilor si dealerilor din intreaga Europa.

Pe 9 februarie Dacia a anunţat trei zile zile fără producţie la Mioveni din aceeaşi cauză.

La acel moment Ford preciza că producţia nu este afectată, în condiţiile în care americanii redirec­ţionează către Craiova componentele ne­cesare.

Criza semiconductorilor a afectat toate companiile auto din lume. La nivel european grupurile Renault, Stellantis (Fiat, Peugeot-Citroen, Opel) dar şi VW sau Ford au anunţat opriri de producţie din cauza lipsei componentelor electronice.

Cipurile sunt utili­zate în sisteme pre­cum mana­gementul moto­rului sau siste­mele de asistenţă la condus, componente care vin din Asia şi în special din Taiwan.