Harri Kiiski, CEO Azomureş: Problema este că preţul fertilizatorului va fi de 4-5 ori mai mare decât este acum, întrebarea este unde se va vedea aceaste creşteri şi cine şi le va permite

Autor: Miruna Diaconu 24.02.2021

Harri Kiiski, CEO Azomureş, spune că tranziţia energetică presupune o serie de investiţii masive din partea companiilor, iar acest lucru ar putea să se reflecte în preţul final al produselor, în cazul Azomureş, al feritlizatorului, iar, ulterior, în produsele alimentare.

„Nu e dificil să creezi hidrogen prin electrolizi, iar hidrogenul să fie folosit în sinteza amoniacului, este un proces cunoscut, problema este că preţul fertilizatorului va fi de 4-5 ori mai mare decât este acum, întrebarea este unde se va vedea aceaste creşteri şi cine şi le va permite. România este în urmă, iar aceasta va fi o problemă naţională”, spune Harri Kiiski, în cadrul videovonferinţei ZF Power Summit.

Alte declaraţii:

Noi consumăm cam 10% din gazul natural produs în România, suntem un major consumator, folosim gazul pentru a produce hidrogen. Este important să vedem amprenta carbonului.

În ceea ce priveşte decarbonizarea, trebuie să ne uităm în două direcţii, una este să ne axăm pe economia bazată pe hidrogen, iar alta este o transformare completă a industriei.

România are cea mai mare rezervă de gaz din Europa, în timp ce alte state trec de la gaz la hidrogen, noi încă suntem pe calea tranziţiei bazate pe gaz, suntem în urmă în ceea ce priveşte dezvoltarea. România are mari rezerve de resurse naturale care ar trebui utilizate pentru că vor contrinui la dezvoltarea economiei naţionale.

Aş fi fericit să folosim gazul venit din Marea Neagră, iar acesta este un subiect important pentru România, cum utilizăm resursele naturale pe care le producem. Cred că industria este cea mai importantă pentru utilizarea gazului.