Noile tehnologii în banking aduc avantaje, dar apar şi riscuri de fraudă, protecţia datelor sau cyber security. Ce spun BNR şi Banca Transilvania?

Autor: Mircea Nica 25.02.2021

► Bogdan Mihai, director ajunct BNR: Tehnologiile vin cu riscuri precum cel operaţional, fraudă, protecţia datelor sau cyber security

► Mihaela Nădăşan, director general adjunct Banca Transilvania: Dacă în trecut era vorba despre experienţa clienţilor privind produsele fintech, în 2020 acest lucru a devenit o necesitate.

Fintechurile fac parte din parcur­sul normal al tehnologiilor, iar acestea devin o parte importantă din viaţa noas­tră, dar unul dintre dez­avan­ta­jele pentru au­to­rităţile de regle­men­tare este înţe­legerea şi încadrarea noilor so­luţii în sis­te­mul de reglementare, a spus Bogdan Mihai, director adjunct al Direcţiei de Mo­nitorizare a Infrastruc­tu­rilor Pieţei Fi­nanciare şi a Plăţilor din ca­drul BNR, în ca­drul unui eveniment pen­tru start-up-uri fintech din România, NEXTFintech - The Bridge to Inclusive Finance.

„Cred că BNR se confruntă cu ace­leaşi provocări ca toate autorităţile de re­glementare din lume. Peste tot auto­rităţile de reglementare vor să ofere simultan reguli simple pe de o parte şi pe de altă parte să menţină integritatea pieţelor. Cred că acest val al fintech-urilor face parte din cursul normal al teh­nologiilor, iar acestea devin o parte im­portantă din viaţa noastră. Din pă­cate vine cu un dezavantaj pentru auto­rităţile de reglementare de peste tot pri­vind modul de înţelegere a noilor teh­no­logii şi cum se vor încadra aceste so­luţii în sistemul de reglementare“, susţine Bogdan Mihai.