Investiţi în România! Grupul Şerban investeşte 7,5 mil. euro în irigaţii, capacităţi avicole şi depozitare, în timp ce accelerează pariul pe legumicultură în 2021

Autor: Alex Ciutacu 25.02.2021

► Comitetul interministerial pentru finanţări, garanţii şi asigurări a aprobat pentru Grupul Şerban o finanţare de 30 de milioane de lei, finanţată prin intermediul CEC Bank, săptămâna trecută.  

► Grupul are 426 de angajaţi şi vrea să depăşească 500 până la finalul anului

Grupul Şerban din Bacău şi-a bugetat investiţii de 7,5 milioane de euro pentru anul 2021, într-o serie de proiecte care vizează irigaţii, capacităţi avicole şi spaţii de depozitare, a explicat Ovidiu Bucătaru, director financiar, Grup Şerban Holding, în cadrul emisiunii Investiţi în România!, realizată de ZF în parteneriat cu CEC Bank. 

„Investiţii de 7,5 milioane de euro bugetate astăzi, cu precădere pe zona de legumicultură cu cele două direcţii: zona de irigaţii, unde spuneam că vom dezvolta suprafeţele, avem deja un proiect în derulare pentru 250 de hectare de irigare, şi zona de depozitare“. 

Businessul Şerban, pornit de antre­prenorul Nicolae Şerban în 1994, operează în prezent mai multe linii de business şi are peste 13.000 de hectare cultivate cu cereale şi oleaginoase, 400 de hectare dedicate legumiculturii, trei ferme de creştere a puilor şi cinci băcănii.

În ceea ce priveşte businessul de legumicultură, grupul plănuieşte să dezvolte suprafeţele dedicate cartofului de industrializare cu peste 40%, de la 6.000 de tone spre 9.000 de tone. Compania cultivă în prezent circa 400 de hectare şi îşi propune să ajungă la 600 până la finalul anului 2022. 

„Creşterea de 47% pe cartoful de industrializare este legată şi de faptul că vom fi în situaţia să exportăm circa 20% din cantitate către un procesator din afara României. E ceva nou, nu doar marfă pe care o vindem unor traderi şi pe care o exportă mai departe ca materie primă“. 

Totodată, din bugetul de investiţii pentru 2021, circa 3,5 milioane de euro se vor îndrepta spre realizarea primei părţi, de 5.000 de tone, a unui proiect care vizează un spaţiu de depozitare pentru 10.000 de tone de cartofi. 

„Oricât de cunoscători am fi, oricât de tehnologizaţi am fi, nu are valoare dacă nu vindem marfa la momentul oportun. Dacă venim cu 6.000 de tone pe piaţă în moment de maximă producţie, cum s-a întâmplat la cartoful fresh, preţul ajunge la jumătate faţă de cel aşteptat de noi. Trebuie să depozităm marfa şi să oferim consumatorului pe întreaga perioadă a anului“. 

Într-o serie de investiţii derulate anul trecut, grupul a cuprins şi un program de irigaţii prin picurare, în contextul în care îşi propune să ajungă la 2600 de hectare irigate până la finalul anului 2022. Din bugetul de investiţii pentru 2021, circa 2 milioane de euro sunt destinaţi acestui program. 

„Dacă anul trecut am făcut un prim pas, cu 600 de hectare de teren arabil irigabil cu sisteme de pivoţi finanţate din surse proprii şi finanţare de la bănci, anul acesta ne vom concetra pe accesarea unor măsuri pe care să le putem implementa ţinând cont de risipa de apă şi de utilizarea eficientă a apei. Urmă­toa­rea etapă am decis să o ducem într-o direcţie în care folosim irigaţii prin picurare. (...) Următorul pas este să ajungem la 2.600 de hectare până în octombrie anul viitor“. 

Totodată, interesul grupului pentru soluţii de irigaţii şi de eficientizare în agricultură este cu atât mai mare cu cât acesta este implicat în cultura mare, cu aproape 13.000 de hectare cultivate. Cu toate acestea, seceta recentă a fost devastatoare pentru sector, iar anul 2020 a fost un an pe care jucătorii din sectorul agricol nu vor să îl mai retrăiască în viitor. 

„Volumele au fost semnificativ afectate. Vorbim de suprafeţe care au fost calamitate 100%. În medie, calamităţile pentru culturile de toamnă au fost la peste 50%. Dar valoarea per tonă a compensat şi acesta a fost marele câştig, noiembrie şi decembrie au fost salvatoare din acest punct de vedere. Însă a fost multă tensiune, volatilitate“. 

O altă linie de business proeminentă a gru­pului este cea de ferme avicole, unde com­pania are în plan investiţii de 2 milioane de euro pentru dezvoltarea primei etape dintr-o fermă avicolă mare, anunţată încă de anul trecut. În prezent, Grup Şerban creşte pui pe o suprafaţă de peste 44.000 mp, cu o producţie de circa 8.500 de tone de carne în 2020, iar planul de extindere pentru următorii ani ar putea aduce o suprafaţă de peste 80.000 mp. 

Proiectul anunţat în 2020 în cadrul emisiunii Investiţi în România se ridica la 13,5 milioane de euro, iar planurile arătau iniţial investiţii de 4,5 milioane de euro pentru anul trecut. Cu toate acestea, fluctuaţia cererii – influenţată puternic şi de situaţia sectorului HoReCa – corelată cu tensiunea crizei sanitare au determinat ca investiţiile derulate anul trecut să se ridice la peste 1 milion de euro, asigurând toate utilităţile necesare pentru ca această investiţie să meargă înainte în 2021. 

„În funcţie de cerere, vrem să dezvoltăm şi să dăm în folosinţă primul modul din ferma avicolă Şerban. Avem contractele semnate, avem finanţarea asigurată, rămâne doar să decidem momentul în care demarăm construcţia efectivă, orizonul de timp pentru realizare fiind de 6-9 luni. Va însemna încă 13.200 mp, adică o creştere cu aproximativ 25% a capacităţii pe care o avem astăzi. 

Totodată, planurile de investiţii ale grupului s-au schimbat şi în aşteptarea programelor de finanţare din fonduri europene, aflate la congruenţa dintre viitorul cadru multianual al Uniunii Europene şi Planul Naţional de Rezilienţă şi Redresare.

Acestea vor aduce oportunităţi de finanţare atât în ceea ce priveşte capacităţile de producţie, cât şi în ceea ce priveşte eficientizarea şi investiţiile sustenabile din sectorul agricol. 

Compania are şi un proiect prin care vrea să introducă 2.000 de hectare în zona de agricultură regenerativă, într-o mutare care vizează înglobarea dioxidului de carbon, pe care vrea să îl implementeze în 2020-2021. 

„Vorbim de 2000 de hectare pe care le avem într-un proces de conversie, avem un plan făcut, o calculaţie pe care ne-am asumat-o să reuşim să obţinem randamente medii. E adevărat, nu vom mai avea fluctuaţii de producitivitate la hectar. Dau exemplu pe grâu, între 3 şi 6 tone, ci vom reuşi să obţinem 4,5 tone în mod constant şi totodată putem aplicând tehnologia să beneficiem de ceritifcate care pot fi valorificate. Valorile nu sunt extrem de mari astăzi, între 10 şi 20 de euro, dar este un prim pas, toată Europa va trebu să găsească forme ca sumele de care vorbim să fie duse într-o zonă care să recompenseze astfel de eforturi“.

În ceea ce priveşte finanţarea, Grup Şerban a primit o gură de oxigen şi un motiv de încredere şi prin accesarea unei forme de garantare, finanţată prin intermediul CEC Bank. 

„Vorbeam în trecut de faptul că un fermier mare are cu precădere nevoie de o susţinere în ceea ce priveşte un sistem de garanţii. S-a întâmplat. Din octombrie anul trecut există un program de garantare care ne-a oferit accesul la o sursă de finanţare nouă care ne permite pe lângă capitalul de lucru şi componenta de investiţii să o finanţăm, cu perioadă de graţie de doi ani de zile. Ceea ce este un lucru foarte mare având în vedere variabilele care există astăzi. Orice plan am face, cu o siguranţă că în următoarele 24 de luni cash flow-ul nu ne va fi afectat, avem o altă încredere de a porni la drum şi avem o astfel de finanţare aprobată chiar săptămâna trecută, comitetul interministerial pentru finanţări, garanţii şi asigurări a aprobat pentru Grup Şerban o finanţare de 30 de milioane de lei, finanţată prin intermediul CEC Bank“

Grup Şerban a înregistrat o cifră de afaceri de circa 74 de milioane de euro în 2020, cu o creştere de 5,6%, în contextul în care bugetase iniţial o creştere de 16% pentru anul trecut – însă aceasta era o ţintă stabilită la început de an.