Arbitrul telecom a făcut calculele: Guvernul poate scoate 720 milioane euro din buzunarele operatorilor cu licitaţia 5G. Desfăşurarea licitaţiei în acest an depinde de Parlament şi guvern, care trebuie să clarifice condiţiile legale pentru competiţie. Licitaţia nu va fi un succes dacă nu participă toţi operatorii de pe piaţă

Autor: Adrian Seceleanu 25.02.2021

Guvernul ar putea câştiga la bugetul de stat peste 700 de milioane de euro din organizarea licitaţiei de spectru radio care le va permite operatorilor de comunicaţii să implementeze pe scară largă noua tehnologie 5G, care promite în condiţii de mobilitate viteze comparabile cu cele obţinute doar de cele mai performante reţele fixe, conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„În proiectul legii bugetului de stat pe 2021 -  (apar - n. red.) 2,5 miliarde de lei, peste 510 milioane de euro - 0,3% din PIB, din valorificarea licenţelor aşa-zis 5G - de fapt suma (reprezintă valoarea adunată - n. red.) preţurilor de pornire ale licitaţiei ANCOM. Asta nu e tot. Tot în legătură cu licitaţia de frecvenţe, dacă va fi organizată conform prevederilor noului Cod al comunicaţiilor, directiva aflată acum în transpunere naţională, s-ar putea genera alte 210 milioane de euro (aproximativ 1 mld lei), cu plata peste circa 3 ani, pentru drepturi care încep din 2026, în banda de frecvenţe pionier pentru 5G în Europa. Astfel, dacă la licitaţia organizată conform noii directive s-ar vinde tot spectrul la preţul de pornire, încasările ar putea depăşi lejer 720 milioane de euro - 3,6 mld. lei“, a declarat în cadrul unei conferinţe online, organizate via Microsoft Teams, Eduard Lovin, vicepre­şedinte al ANCOM.