Proiect legislativ: Reglementarea în lege a principiului de interpretare în favoarea contribuabilului a prevederilor legale neclare

Autor: Alexandru Nanu 25.02.2021

Autorităţile vor ca legislatia fiscală, in principal codul fiscal (Legea nr. 227/2015) şi cel de procedură fiscală (Legea nr. 207/2015), să enunţe clar obligaţia de aplicare principiului în “dubio contra fiscum”, însemnând interpretarea prevederilor ambigue în favoarea contribuabilului, conform unui proiect de lege înregistrat la Senat în această săptămână.

Marţi, 23 februarie 2021, a fost înregistrată la Senat propunerea legislativă nr. B50/2021 pentru completarea art.3 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal şi modificarea art.13 din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală.

Proiectul prevede reglementarea în lege a principiului de interpretare în favoarea contribuabilului a prevederilor legale neclare ar putea reaşeza relaţia dintre organele fiscale şi plătitori pe o bază nouă, astfel ca în timp contribuabilii să capete încredere în buna-credinţă şi profesionalismul organelor fiscale, aşa cum prevede expunerea de motive la iniţiativa legislativă.

Legislaţia fiscală, în principal codul fiscal (Legea nr. 227/2015) şi cel de procedură fiscală (Legea nr. 207/2015), indiferent de modificările pe care le-au suferit de la intrarea lor în vigoare, a evitat să enunţe clar obligaţia autorităţilor să aplice principiul în dubio contra fiscum, însemnând interpretarea prevederilor ambigue în favoarea contribuabilului.

Acest principiu este de fapt transpunerea în relaţiile fiscale dintre stat şi cetăţean a prezumţiei de nevinovăţie din domeniul penal şi a favorizării debitorului în domeniul dreptului civil. Principiul îndeamnă la stabilirea unui just echilibru, înseamnă evitarea punerii părţii mai slabe dintr-o relaţie într-o dificultate şi mai mare.

Astfel, proiectul prevede ca după litera a) a articolului 3 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal introducerea unei noi litere cu următorul cuprins: ”a’) in dubio contrafiscum prin interpretarea prevederilor neclare în favoarea contribuabilului;”

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare este necesar să fie adoptată de Parlament şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.