Nota de plată pentru 30 de ani de haos în dezvoltarea Capitalei: Nicuşor Dan: „Urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie“; Dezvoltatorii: „Nu poţi schimba peste noapte regulile fără consultări“

Autor: Bogdan Alecu 25.02.2021

Creşterea accelerată a den­sităţii, construcţiile de blocuri tot mai înalte şi fără niciun metru pătrat de spaţiu verde, dezvoltarea de locuinţe fără şcoli, spitale sau grădiniţe alături de sufocarea traficului sunt prin­cipalele mot­i­ve invocate de primarul Capi­talei în ve­derea anulării PUZ-urilor sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6. De partea cealaltă, dez­voltatorii spun că doar proiectele-problemă trebuie blocate, nu toate.

„Urbanismul din Bucureşti, din ultimii ani, a fost o golănie, iar cele 5 PUZ-uri de sector reprezintă apogeul acestui tip de urbanism. Am speranţa că în şedinţa de vineri a CGMB se va da un semnal clar şi se va pune capăt acestui tip de dezvoltare care va fi înlocuit cu una sustenabilă. De aceea bucureştenii stau blocaţi în trafic, avem cartiere întregi care n-au şcoli, avem un oraş care, deşi are un potenţial turistic uriaş, este prezentat în revistele europene de turism drept cea mai urâtă capitală europeană“, explică Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei ideea din spatele blocării PUZ-urilor celor cinci sectoare ale Capitalei.

Traficul din ce în ce mai aglo­merat, poluarea care atinge noi cote maxime în fiecare săptămână şi dezvoltarea haotică sunt motivele invocate de primarul Capitalei, pentru a opri actualul plan de dezvoltare.

Consiliul General al Capitalei are pe ordinea de zi pentru mâine, vineri, 26 februarie suspendarea PUZ-urilor sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6, PUZ-ul coordonator se suspendă pe o perioadă de 2 ani, iar construcţiile se vor face după Planul Urbanistic General din 2000. Dezvoltatorii spun că toate proiectele construite pe un teren de peste 3.000 mp vor fi blocate şi vor înregistra pierderi semnificative.

„Cele mai nocive aspecte ale PUZ-urilor de sector se referă la spaţiile verzi care, prin aceste ‘reglementări’ urbanistice urmau să devină spaţii construibile. Este absolut scandalos ca în situaţia în care avem zeci de mii de copii care suferă de boli respiratorii, zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din cauza poluării atmosferice din Bucureşti, sute de hectare de spaţiu verde, şi nu e o metaforă, riscă să-şi piardă statutul şi să devină spaţii construibile“, a explicat Nicuşor Dan.

Antoanela Comşa, preşedintele Asociaţiei Investitorilor în Real Estate explică faptul că astfel de decizii radicale nu pot fi adoptate peste noapte în condiţiile în care sunt demarate investiţii.

„Piaţa imobiliară se va bloca deoarece va dura extrem de mult ca lucrările să fie reluate. Tot ce înseamnă proiect de peste 3.000 mp va fi blocat dacă măsura va trece. Pe piaţa rezidenţială va scădea oferta şi se vor pierde proiecte de un miliard de euro. Principala problemă este schimbarea regulilor pe parcurs. În decembrie au schimbat peste noapte limita de TVA de 5%, acum anularea PUZ-urilor fără a fi consultată piaţa. Dacă tot cunoaşte zonele cu probleme, de ce nu sunt anulate PUZ-urile acelea? De ce sunt anulate toate?“, a explicat Antoanela Comşa.

Ea a explicat faptul că pentru a avea un „moment zero“ era nevoie ca întâi Primăria Capitalei să vină cu un Plan Urbanistic General actualizat, în condiţiile în care cel actual este realizat în 2000, expirat din 2010 şi prelungit an de an.

„A avea un „moment zero“ acum înseamnă că băgăm în aceeaşi oală toţi dezvoltatorii. Un moment zero pentru autorităţi dece nu există? De ce nu avem acum un PUG? De ce s-a mai scos la licitaţie dacă nu s-a mai făcut?“, a spus Antoanela Comşa.

Referitor la actualitatea PUG, Primarul General a explicat că, deşi acest document strategic are o vechime de 20 de ani, „este mult mai bun, mult mai coerent, mult mai echilibrat în ceea ce priveşte funcţiunile oraşului, decât aceste PUZ-uri de sector care au fost făcute de nişte oameni de afaceri, în condiţii îndoielnice.

Pe perioada de suspendare a PUZ-urilor, ne vom ocupa de actualizarea acestui PUG, astfel încât el să reflecte realităţile urbane ale momentului, menţinând în acelaşi timp spaţiile verzi ale Capitalei. Prin urmare, orice autorizaţie de construcţie şi orice certificat de urbanism se vor emite în continuare prin aceeaşi procedură, doar că autorităţile locale se vor raporta la PUG şi nu la PUZ-uri“.

Pe de altă parte, Decizia Primăriei se aplică strict municipiului Bucureşti, în timp ce problemele şi mai grave au loc în localităţile „lipite“ de Capitală, multe dintre ele în interiorul centurii precum Bragadiru, Popeşti-Leordeni, Roşu sau Voluntari. Spre exemplu Militari Residence nu se află pe teritoriul Bucureştiului, ci în comuna Roşu, iar cei mai mulţi din Prelungirea Ghencea sunt în Bragadiru. În multe dintre aceste zone există probleme mult mai grave decât în Bucureşti precum subdimensionarea reţelei de apă curentă, subdimensionarea canalizării care duce la inundaţii când plouă. Şi aici ca şi în Bucureşti în multe cazuri, s-au autorizat proiecte mari, construite în zone de case iar decizia PMB ar putea accentua şi mai mult problemele acestor localităţi

Primarul General, Nicuşor Dan, a argumentat propunerea de suspendare a PUZ-urilor de sector, dând exemple de situaţii în care aceste documente vizau aspecte care sunt în contradicţie cu dezvoltarea Capitalei.

„Am prezentat un proiect de creare a unui metrou de suprafaţă, care are acordul Ministerului Transporturilor, pe liniile de tren deja existente în oraş. Acest proiect vizează zone din Bucureşti care nu au încă metrou şi care nu sunt conectate cu alte zone de interes. Unul din punctele importante din această reţea de metrou de suprafaţă este zona Giurgiului-Ferentari - zonă de unde 200.000 de oameni pot fi conectaţi direct cu Pipera, cu Gara de Nord, Aeroportul Otopeni. Cu toate acestea, prin PUZ Sector 5, pe această linie de tren care există fizic, Primăria Sectorului 5 doreşte să se construiască alte blocuri, între blocurile care deja există în acea zonă“.

Nicuşor Dan a mai tras un semnal de alarmă şi în ceea ce priveşte salba de lacuri a Capitalei, pe malul căreia PUZ-urile de sector prevăd cartiere întregi, cu distrugerea completă a spaţiilor verzi.

„În fiecare weekend sute de mii de bucureşteni încearcă să fugă din oraş, se duc la mare sau la munte, pentru că, din păcate, în această metropolă nu există parcuri urbane în care familiile, indiferent de posibilităţile financiare, să se poată relaxa. Avem 30 km de mal de lac, de la est la vest, în nordul Bucureştiului, unde se pot construi terenuri de sport, bazine de înot, piste de biciclete sau locuri de promenadă. În aceste zone, PUZ-urile de sector prevăd pe aceste terenuri, care au regim de spaţiu verde în Planul Urbanistic General, construcţii de blocuri de 14 etaje până în malul apei. Cum este posibil, într-un oraş care este deja aglomerat de trafic să ai străzi de 7 metri şi să prevezi acolo blocuri de 14?! Cum este posibil ca într-un oraş în care simţim cu toţii că s-a construit prea mult încă din epoca comunistă, să existe în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de Sector în care să se specifice că ‘Obiectivul acestui PUZ de Sector este densificarea oraşului?!“, a spus Primarul Capitalei.