VIDEO. Eduard Lovin, ANCOM: Pentru ca licitaţia 5G să fie considerată un succes ar trebui ca toţi operatorii prezenţi pe piaţa din România să depună oferte

Autor: Adrian Seceleanu 25.02.2021

Guvernul ar putea câştiga la bugetul de stat peste 700 de milioane de euro din organizarea licitaţiei de spectru radio care le va permite operatorilor de comunicaţii să implementeze pe scară largă noua tehnologie 5G, care promite în condiţii de mobilitate viteze comparabile cu cele obţinute doar de cele mai performante reţele fixe, conform datelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM).

„Pentru ca licitaţia să fie considerată un succes ar trebui ca toţi operatorii prezenţi pe piaţa din România să depună oferte, spectrul licitat să fie alocat în cantitate şi mai mare şi din benzi diferite, suma de bani obţinută din vânzarea spectrului să fie cât mai mare iar nu în ultimul rând spectrul pus la dispoziţia operatorilor să fie unul curat, fără interferenţe. (…) Pentru implementarea cu succes a 5G considerăm esenţială îndeplinirea a 4 cerinţe: spectru radio mult, plus fibră pentru conectarea antenelor, acces la infrastructură plus securitatea reţelelor şi serviciilor. Ca idee, cele 4 reţele mobile din România utilizează în prezent 770 de MHz pentru furnizarea serviciilor, la licitaţia 5G se vizează alţi 350 MHz, practic o creştere cu 50% a spectrului radio pentru comunicaţii mobile“, “, a declarat în cadrul unei conferinţe online, organizate via Microsoft Teams, Eduard Lovin, vicepreşedinte al ANCOM.