​Kaufland România a investit 150.000 de euro într-o fermă regenerative în judeţul Dâmboviţa şi centru educaţional pentru fermierii la început de drum „Este posibil să producem hrană sănătoasă şi să generăm profit pentru fermieri.”

Autor: Florentina Niţu 25.02.2021

Kaufland România, cel mai mare retailer de pe piaţa locală, a investit 150.000 de euro într-o fermă regenerativă, adică o fermă orientată spre îmbunătăţirea sănătăţii solului, în judeţul Dâmboviţa şi centru educaţional pentru fermierii la început de drum, înfiinţate în parteneriat cu Institutul de Cercetare în Permacultură din România (ICPR).

„După 4 ani de parteneriat în care am format prima reţea naţională de grădini urbane comunitare, Kaufland România continuă parteneriatul strategic cu ICPR pentru a pune bazele fermei regenerative. Pornim astăzi un proiect inovator – Sol şi Suflet – un centru educaţional ce îşi propune să formeze noile generaţii de fermieri şi să promoveze un standard pentru agricultura sustenabilă în România”,  declară Katharina Scheidereiter, CSR Manager în cadrul Kaufland România.

Aflată în localitatea Vlădeni din judeţul Dâmboviţa, ferma cercetează şi dezvoltă modelul de producţie regenerativ, oferind programe de educaţie şi formare profesională pentru fermierii aflaţi la început de drum, care vor să adopte acest tip de agricultură. Ea are 60.000 de metri pătraţi şi va cultiva legume şi fructe în sistem regenerativ organic în spaţii protejate, precum solarii, tunele şi sere, dar şi într-o livadă mixtă.

Sol şi Suflet utilizează tehnici şi strategii inovatoare de creştere a fertilităţii solului, maximizare a producţiei şi creştere a eficienţei muncii, cum ar fi cultivarea minimală şi activarea microbiologiei solului, legumicultură biointensivă, keyline design sau design de permacultură.

La nivel mondial, sistemul alimentar emite aproape 30% din gazele cu efect de seră din atmosferă, foloseşte 70% din resursele de apă potabilă ale lumii şi cauzează 78% din poluarea şi eutrofizarea apelor.  Agricultura regenerativă schimbă paradigma producţiei de hrană şi propune soluţii holistice care au un impact pozitiv vizibil din punct de vedere ecologic, economic şi social.

În România, lipsesc programele educaţionale legate de agricultura regenerativă, precum şi barierele legislative şi birocratice de care se lovesc potenţialii noi fermieri.

„Vrem să reinventăm modul în care se face agricultura, ştim că este posibil să producem hrană sănătoasă şi să generăm profit pentru fermieri în timp ce creştem continuu fertilitatea naturală a solului, biodiversitatea, sechestrăm carbon atmosferic în sol şi îmbunătăţim calitatea vieţii fermierilor.” declară Ionuţ Bădică, Preşedinte ICPR.