Investiţi în România! Raluca Şoaita, Tesseract Architecture: Există multe domenii medicale cu potenţial ridicat de a atrage investiţii

Autor: Bogdan Alecu 01.03.2021

Infrastructura medicală de­ficitară şi zonele neacoperite repre­zintă domenii care vor atrage mai multe investiţii în perioada următoare, atât din partea statului cât şi din zona privată.

Spitalele din anii ‘70 au fost proiectate după normative de atunci, cu proceduri şi echiamente de la acea vreme. Astăzi proiectăm pe noile nevoi, cu o nouă abordare.

„Spre exemplu atunci, în anii 70, erau saloane cu şase paturi şi băi la comun, proiectam spitale de pediatrie pentru copii care rămâneau singuri în spital, iar acum sunt însoţiţi de părinţi, ceea ce înseamnă că în salon este nevoie de un pat suplimentar“, a explicat Raluca Şoaita, arhitect fondator la Tesseract Architecture, birou de arhitectură specializat pe zona medicală.

„Acum noi lucrăm mult pe arhitectura medicală, 70% din proiecte sunt în domeniul medical, iar proiecte mari sunt precum spitalul nou de la Marie Curie finanţat de Asociaţia Dăruieşte Viaţă, un spital de pediatrie, iar acolo ne bazăm pe tendinţele de design internaţional“, a explicat Raluca Şoaita

Asociaţia Dăruieşte Viaţa cons­tru­ieşte din donaţii un nou spital în curtea actualului spital Marie Curie, iar actuala unitate va fi transformată în birouri şi spaţii de cazare pentru părinţi.

Două alte proiecte mari la care lucrează biroul sunt Spitalul Judeţean de la Sibiu, proiect de 895 de paturi şi Spitalul Judeţean din Focşani de 830 de paturi. „Mai lucrăm şi la proiecte de 100-200 de pătuţuri, spitale private, clinici, laboratoare de analiză medicală sau producţie pentru medicamente“, a spus Raluca Şoaita.

În ceea ce priveşte potenţialul de extindere, ea spune că tocmai din cauza infrastructurii deficitare există un potenţial ridicat.

„Având în vedere infrastructura degradată a spitalelor şi oferta limitată de servicii în zona publică, în zona privată există oportunităţi, sunt investitori, medici, cu afaceri de familie, clinici, specializate pe domeniul lor de activitate. În România există o cerere foarte mare pe partea de recuperare, neadresată pe segmentul public. Poate cea ortopedică este acoperită, dar cardio sau neurologică, cu baze de tratament, nu este acoperită. Mai este zona de geriatrie“, a subliniat fondatorul biroului de arhitectură.

Ea a subliniat că ideea din spatele proiectării unui spital este aceea de a deturna ideea pacientului de la boală sau durere, făcându-l să se concentreze pe elemente pozitive, cu materiale naturale sau jocuri pentru copii.

„Pentru proiectele noi, unde structura ne permite, inserăm elemente de artă, artă sonoră, olfactivă, pentru ca pacientul să nu se simtă ca la spital. Am propus spre exemplu spaţii de depozitare mai mari în secţiile oncologice, spaţii pentru părinţi unde să stea sau chiar să lucreze“.