Este oficial: Ministerul Finanţelor vinde noi titluri de stat Fidelis din 1 martie 2021 la bursa de la Bucureşti la dobânzi de la 1,55% pentru euro la 3,1% pentru lei

Autor: Liviu Popescu 26.02.2021

Ministerul Finanţelor, condus de liberalul Alexandru Nazare, va desfăşura din 1 martie şi până pe 19 martie 2021 o nouă rundă de finanţare Fidelis, adresată exclusiv investitorilor persoane fizice, dintre care două tranşe vor fi denominate în monedă naţională şi una în euro.

Astfel, pentru cele două tranşe în lei, Ministerul Finanţelor vinde titluri de stat cu scadenţa în 2022 la o dobândă de 2,85% iar pentru cele cu scadenţa în 2024 la o dobândă de 3,10%. Pe de altă parte, pentru titlurile de stat în euro, scadente în 2026, dobânda pe care o plăteşte MFP este de 1,55% pe an.

Valoarea minimă a unei subscrieri pentru tranşele în lei este de 5.000 de lei iar pentru cea în euro de 1.000 de euro. Vedeţi aici anunţul oficial al MFP: https://bvb.ro/Offers/GovRomaniaIPO_GBonds_2021_March

Veniturile titlurilor de stat sunt neimpozabile. Aceasta este a trei rundă de finanţare Fidelis pe care MFP o desfăşoară din august 2020 încoace. Ulterior închiderii perioadei de subscriere, din 1 martie şi până pe 19 martie, titlurile de stat vor fi listate la bursa de la Bucureşti.

În perioada 01-19 martie 2021, băncile partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română şi B.R.D. – Groupe Société Générale vor pune în vânzare titluri de stat FIDELIS denominate în lei, dar şi titluri de stat denominate în euro, care vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucureşti. În emisiunea de titluri de stat FIDELIS pot investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data de 19 martie 2021, inclusiv.

Dobânzile anuale oferite pentru titlurile de stat destinate populaţiei sunt stabilite peste nivelul randamentelor titlurilor de stat care sunt în prezent cotate pe piaţa secundară interbancară, iar veniturile provenind din dobânzi sunt neimpozabile.

ZF a scris de săptămâna trecută că MFP va începe la începutul lunii martie subscrierea pentru noi titluri de stat Fidelis.