Londra, Paris, Milano, Madrid, toate marile burse europene sunt pe minus vineri din cauza volatilităţii şi randamentelor mari ale obligaţiunilor din Statele Unite. La Bucureşti, indicele BET are minus 0,3%

Autor: Eduard Ivanovici 26.02.2021

Randamentul obligaţiunilor guvernamentale din SUA au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul an, Nasdaq – indicele marilor companii tech – pierzând într-o singură săptămână aproape 900 de miliarde de dolari din valoare, notează Bloomberg.

Contractele pe Nasdaq 100 şi S&P 500 au înregistrat fluctuaţii în ultimele ore, iar randamentul titlurilor de trezorerie a scăzut la 1,5%, după a ajunsese joi la 1,6%, în timp ce randamentul principalelor obligaţiuni din Europa a raportat, de asemenea, pierderi.

Totodată, indicii europeni au înregistrat rezultate slabe în condiţiile în care indicele pan-european STOXX 600 a închis în declin cu 0,4%, după ce deschisese şedinţa de tranzacţionare cu un minus de 1%.

În Franţa, CAC 40 a scăzut până acum cu 0,53%, iar indicii burselor din Londra, Frankfurt şi Madrid au înregistrat un minus de 0,86%, 0,31% şi, respectiv, 0,44%. De altfel, marile pieţe de capital din Europa au încheiat în scădere şedinţa de ieri.

Investitorii se tem că nivelul tot mai mare al inflaţiei ar putea declanşa retragerea măsurilor de sprijin monetar care au alimentat creşterile activelor de risc în timpul pandemiei. În acest sens, oficialii Rezervei Federale din SUA spun că banca centrală a ţării nu plănuieşte să ridice prematur politicile lansate în ultimele luni.

Între timp, indicele japonez Nikkei a suferit un declin de până la 4% şi indicele Hang Seng din Hong Kong a scăzut cu până la 3%.

La Bucureşti, indicele BET a deschis în scădere şedinţa de tranzacţionare de astăzi, ajungând la 10.252 de puncte – minus 0,29%.