Noi restricţii severe sunt aşteptate în Italia de Paşti

Autor: Andreea Tobias 26.02.2021

Noi restricţii sunt aşteptate în Italia de Paşti. Noul Guvern italian este aşteptat să emită un decret ce va fi valabil timp de o lună, din 6 martie, cu interdicţii şi restricţii inclusiv cu ocazia Sărbătorilor Pascale. 

Conform Agenţiei ANSA, ar putea fi prelungită interdicţia de deplasare între regiuni, valabilă acum până pe 27 martie. Vor fi permise revenirea la locuinţa reşedinţă, deplasările din motive de serviciu, sănătate sau urgenţe. Vizitele la o gospodărie sunt permise în zona galbenă, o dată pe zi, între orele 5:00 şi 22:00. Vizita poate fi făcută de către două persoane, plus copiii sub 14 ani.

Italienii vor putea merge la a doua casă chiar dacă acestea sunt în zone roşii, însă numai pentru reunirea familiei. Călătoriile turistice sunt interzise. În unele cazuri, regiunile pot decide, mai ales în zonele cu risc epidemiologic, interzicerea deplasării la a doua casă.

Magazinele vor fi închise în zonele roşii unde sunt deschise cele esenţiale. Centrele comerciale vor rămâne închise în weekenduri.

Şi sălile de sport şi piscinele vor râmâne închise, iar contactul şi sporturile de echipă sunt interzise. Pe de altă parte, este permisă activitatea fizică individuală în aer liber, precum mersul pe jos, mersul cu bicicleta şi alergarea.

În ce priveşte cinematografele şi teatrele, ministrul pentru Afaceri Regionale Mariastella Gelmini a anunţat că o posibilă redeschidere ar putea veni în aprilie. Se lucrează la un protocol rigid care include utilizarea măştilor, distanţarea în încăperi, măsurarea temperaturii, etc. De asemenea, ministerul lucrează pentru a menţine muzeele deschise şi în zilele de sâmbătă şi duminică. Acum sunt deschise doar în zilele lucrătoare, în zona galbenă

De asemenea, restaurantele şi barurile pot fi frecventate în zonele galbene numai în timpul zilei, deoarece autorităţile se tem de faptul că mulţi oameni se pot aduna aici. Prin urmare, regulile pentru restaurante rămân cele în vigoare: în zona galbenă deschise până la ora 18:00 şi mâncare la pachet până la ora 22:00. Livrările la domiciliu sunt permise în zonele portocalii şi roşii, excepţie făcând restaurantele de pe autostrăzi.

În ce priveşte şcoala, în zonele portocalii, jumătate dintre elevii de liceu merg la ore, în timp ce cei mici fac lecţii faţă în faţă. Şi în acest caz regiunile pot adopta măsuri restrictive.